Nem lehet megállítani a Föld felé tartó gigantikus aszteroidát - ezt tennék vele a szakemberek

A Bennu nevű kisbolygó pár évtized múlva akár a Földnek is csapódhat. Erre a jelenlegi számítások szerint nincs sok esély, de ha mégis bekövetkezne az ütközés, az katasztrofális következményekkel járna.

Kisbolygó száguld felénk a világűrben

Megállíthatatlanul halad a Föld irányába a szakemberek által Bennu névre keresztelt kisbolygó, s a következő évtizedekben nyugtalanítóan közel kerülhet a kék bolygóhoz. Ugyan annak az esélye jelen pillanatban rendkívül kicsi, hogy a Földnek csapódna, ha mégis eltalálna minket, az katasztrofális következményeket vonna maga után. Természetesen az űrkutatókat is régóta foglalkoztatja a kérdés, vajon mit is lehetne tenni annak érdekében, hogy valóban minimalizálhassák a Bennu Földdel való találkozásának esélyét. Most éppen a Kínai Űrtudományi Központ kutatói dugták össze a fejüket, s publikáltak egy érdekes tanulmányt, melyben körvonalazzák saját tervüket arra vonatkozólag, hogyan lehetne eltéríteni a Föld felé száguldó kisbolygót.

A LiveScience információi szerint a Bennu 2175 és 2199 között kerülhet 7,5 millió kilométernél közelebb a Földhöz. Természetesen ez is hatalmas távolságot jelent, a becsapódási esély pedig igencsak csekély - mindössze 1 a 2700-hoz -, de ha megtörténne az ütközés, az aszteroida 1200 megatonna TNT erejével végezne pusztítást planétánkon.

Óriási aszteroida tart a Föld felé

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2