Vége a történetnek: Djokovic nem játszhat az ausztráliai tenisztornán, hazaküldik

Eldőlt a húszszoros Grand Slam-tornagyőztes, Novak Djokovic sorsa. Hazaküldik az Australian Openről.

Djokovic ügye

A Djokovic-botrányról már korábbi cikkünkben is részletesen beszámoltunk, most újabb fejlemények láttak napvilágot. A másfél hétig zajlott procedúra után James Allsop, előljáró bíró bejelentette, hogy a három fős döntnöki testület visszautasította a világbajnok vízuma bevonása ellen nyújtott fellebbezését. Ez vélhetően azzal jár, hogy a 34 éves sztár 3 évig nem léphet be az országba. Az ítélet ellen fellebbezni nem lehet.

Fotó: 123rf.com

Ez történt eddig röviden

Djokovic múlt szerdán érkezett Mellbourne-be, de a repülőgépen nem engedték be az országba, elvették a vízumát, majd egy hotelben helyezték el. Az iratot később visszakapta, így edzhetett az Australian Open helyszínén, majd ismét érvénytelenítették vízumát, és őrizetbe került. Ügyvédei ezt követően fellebbezést nyújtottak be. Djokovic korábban oltásszkeptikus megjegyzéseket tett és a koronavírus elleni védőoltást sem kapta meg, így Ausztráliába érkezése során felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. Ügyvédei kiharcolták a vízumot, és orvosi mentességről szóló igazolást is, annak alapján, hogy december 16.-án pozitív tesztet szolgáltatott. Ám nem vonult karanténba, és egy gyerekeknek szóló rendezvényen is megjelent maszk nélkül.

Fotó: 123rf.com

Az is kicsapta a biztosítékot, hogy bár azt mondta, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben nem tartózkodott külföldön, mégis kiderült, hogy fotók és videók alapján a kiutazás előtt Szerbiában és Spanyolországban is járt. És bár a bevándorlásügyi miniszter elismerte, hogy a teniszezőtől kiinduló fertőzési kockázat elenyésző, mégis a játékos „példamutatása” a lakosság körében a pandémiás szabályok be nem tartásához vezethet, oltásellenes hangulatot eredményezhet, és akár zavargásokat is. Az usztrál szövetségi bíróság ítélete szerint tehát a címvédő szerb Novak Djokovic nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál teniszbajnokságon.

Forrás: https://24.hu/sport/2022/01/16/novak-djokovic-nem-jatszhat-az-australian...
Leadfotó: 123rf.com

A nemzetközi közvélemény figyelme január első felében végig az oltásellenes szerb teniszcsillag kálváriájára irányult. A 34 esztendős Novak Djokovic vízumügye szinte már maratoni hosszúságúra nyúlt, a botrányt néhány nap leforgása alatt is zavarba ejtően sok fordulat tarkította, most viszont olybá tűnik, minden kétség eloszlott: a legendás sportolót kitoloncolhatják Ausztráliából.

Oldalak