Sztárok

Ő volt a múlt század legszebben beszélő magyar színésznője: a kritikusok és a közönség szívébe is belopta magát

Sulyok Mária az egyik legszebb orgánumú és legszebben beszélő színésznőként írta be magát a hazai színháztörténelembe, s bár élete utolsó évtizedében már nem foglalkoztatták annyit, ő sosem búslakodott emiatt.

Örök legenda

Sulyok Mária 1908. november 5-én látta meg a napvilágot Szautner Mária néven egy ötgyermekes katonatiszt család lányaként a mai Ausztria területén található Királyhidán. A színjátszás iránti érdeklődése nagyon korán, a helyi leányiskolában kezdődött, 1925 őszén Budapesten, színiakadémiai felvételijén már anyja leánykori nevén, Sulyok Máriaként szerepelt, s olyan meggyőzően és tehetségesen játszott, hogy ez elegendő volt a sikeres felvételihez. Néhány teátrumokban töltött év után megkapta első filmszerepét is, s bár ebben a műfajban is emlékezetes alakításokkal örvendeztette meg a közönséget, igazi terepe mindvégig a világot jelentő deszkák maradtak. A színésznő életéről részletesebben a galériában olvashatsz!

Sulyok Mária a háború után Várkonyi Zoltán Művész Színházában, 1946-tól a Nemzeti Színházban, 1949 és 1951 között a Belvárosi Színházban lépett fel, majd 1959-ig a Néphadsereg Színházában játszott. 1961-től 1977-ig a Vígszínház tagja volt, de amikor Várkonyi a nyugdíjazását kezdeményezte, a művésznő megsértődött és inkább a Madách Színházhoz szerződött, amelynek haláláig tagja maradt.
Kattints a további képekért!

Kiss Manyi páratlan tehetségű, sokoldalú és bámulatos művész volt, aki bárki arcára képes volt mosolyt csalni, annak ellenére is, hogy a magánéletében sokat szenvedett – fájdalmairól azonban még azoknak sem beszélt, akik a legközelebb álltak hozzá.

Leadfotó: Fortepan / Kotnyek Antal

Oldalak

Sztárok
Sztárok
A kis Lajos és Harry nagyon sok mindenben hasonlítanak egymásra, és mint kiderült, van egy közös szenvedélyük is, ami Katalinnak egyáltalán nem tetszik.
Sztárok
Rihanna már korábban is ismert volt kendőzetlen őszinteségéről, ezúttal az anyaságról osztotta meg véleményét rajongóival.
Fashion&Beauty
Biztosan te is hallottál már a francia nők legendás stílusérzékéről, melyből néhány esszenciális trükköt mi is elleshetünk, ha olyan elegáns és kifinomult megjelenést szeretnénk elérni, mint ők.