Sztárok

Már 55 évesen kerekesszékbe kényszerült, mégis haláláig dolgozott a legendás magyar szinkronhang

13 évvel ezelőtt hunyt el Kristóf Tibor színművész, az egyik legmarkánsabb és legfoglalkoztatottabb magyar szinkronhang. Sosem végzett színművészetit, diploma nélküli őstehetség volt, aki világsztárokat szólaltatott meg a mikrofon mögött.

67 évesen halt meg a magyar szinkron nagymestere

2009. szeptember 2-án, azaz kereken 13 évvel ezelőtt hunyt el Kristóf Tibor színművész. Lehetséges, hogy a nagyközönségnek nem is mond sokat ez a név, de ha Sean Connery vagy épp Morgan Freeman állandó magyar hangjaként hivatkozunk rá, biztosan mindenkiben feldereng érces, keményen férfias orgánuma. A 67 esztendős korában elhunyt magyar művész sosem emelkedhetett pályája csúcsára. Nem kapott impozáns szakmai- és közönségdíjakat, nemigen játszott jelentősebb szerepeket emlékezetes filmekben, sőt még hangos botrányok sem tarkították magánéletét. Kristóf Tibor csendben tette a dolgát színpadon és a mikrofon mögött egyaránt. Ennek ellenére is különleges életművet hagyott maga után, hiszen kevesen mondhatják el, hogy mindössze a hangjátékukkal milliókat varázsoltak el a tévéképernyők előtt. Kristóf Tibornak, minden idők egyik legfoglalkoztatottabb és legtehetségesebb magyar szinkrohangjának azonban ez is sikerült.

Sok olyan hazai színművész tudnánk sorolni - Latinovits Zoltántól Tordy Gézáig -, akik anélkül is különös megbecsülésre tettek szert a szakmában, hogy nem végeztek főiskolát. Kristóf Tibor sem jelentkezett a színművészetire, sőt helyette eleinte egy polgári szakma mellett kötelezte el magát. 1967-ben elvégezte az ELTE jogász szakát, azonban később mégis Thália papja vált belőle.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Sztárok
Fashion&Beauty
Néha napján mind szeretnénk ragyogó, sima és rendezett frizurát – ennek leggyorsabb módja pedig a hajvasalás. Viszont, ha nem megfelelő módszerrel, illetve túl gyakran vasaljuk hajunkat, óriási...
Home&Design
Cikkünkben mutatunk pár ötletet, hogyan varázsolhatod csodaszigetté ezt a teret tavasszal.