Sztárok

Szerelme megrázó halála miatt lett alkoholista a világhírű énekesnő: élete végéig magát hibáztatta a tragédiáért

Édith Piaf egész életében a szerelmet kereste, amit egy férfi tudott neki igazán megadni, Marcel Cerdan – a bokszoló azonban idejekorán életét vesztette egy szörnyű balesetben, a tragédiát pedig a sanzonénekesnő soha nem tudta feldolgozni.

Tragédiák sora kísérte egész életét

Édith Piaf a nyomorból indult, mégis fényes karriert futott be, de tragédiák egész sorát élte át. A sanzonénekesnő hánytatott gyermekkora egész életét meghatározta: annak ellenére sem lelt igazán békére, hogy viszonylag korán elindult pályafutása, ami meghozta számára a sikert és a világhírnevet. Édith Giovanna Gassion néven látta meg a napvilágot 1915-ben Párizsban, a Piaf nevet pedig Louis Leplée, a felfedezője adta neki testalkata miatt: a Piaf verebet jelent, hiszen Édith 142 centijével és 40 kilójával pehelykönnyű nő volt egész életében. Gyermekkora egyáltalán nem indult könnyen: anyja saját karrierje miatt rábízta a kislány Édithet nagyanyjára, később pedig apai nagyanyjához került. Apja, aki cirkuszi artistaként kereste a kenyerét, magához vette a lányát, Édith így bekerült az utcai mutatványosok világába, de alkata miatt e pályafutás hamar véget ért. Énekhangja azonban már fiatalon is feltűnt az embereknek, így ezzel kereste kenyerét apja mellett. Kevesen tudják, de Édith szaruhártya-gyulladás miatt négy évre megvakult, látását pedig csak hétévesen szerezte vissza. Tehetségére épp az utcán figyeltek fel: Louis Leplée indította el a pályáján, Piaf pedig húszévesen már színpadon énekelt. Karrierjét klubokban kezdte, ahol rendszerint egyszerű fekete ruhát viselt, ez pedig később védjegyévé vált. Bár a kor szelleme szerint nem számított kifejezetten meseszép nőnek, az embereket tehetségével és csinos alkatával mégis elbűvölte: zenéit maga írta, és általában tragikus történetet mesélt el segítségükkel, amelyeket saját élete ihletett. Szegény nőkről és elvesztett szerelmekről énekelt, az pedig biztos, hogy volt miből merítenie, ugyanis magánéletében egyáltalán nem volt szerencsés.

Piaf mindössze 17 éves volt, amikor megszületett első gyermeke, Marcellina, aki kétéves korában agyhártyagyulladásban meghalt. Azt nem tudni, mi lett volna az énekesnői karrierrel, ha Édithet nem éri ez a veszteség, de a folytatás sem volt könnyebb. Felfedezője, Louis Leplée ugyanis tragikus módon életét vesztette: a férfit kirabolták és meggyilkolták Párizsban. Annak ellenére, hogy Édith a közelben sem volt, meggyanúsították őt a szörnyű tett elkövetésével és bűnrészességgel, ezért őrizetbe vették, ahol kihallgatták, később azonban szabadon engedték. Bár ártatlansága kiderült, a gyanú egész pályafutását beárnyékolta, és csúnya foltot hagyott karrierjén.
Kattints a további képekért!

Minden idők legnagyobb Shakespeare-színésze, Sir Laurence Olivier és az Elfújta a szél színésznője, Vivien Leigh között tombolt a szenvedély, szerelmük pedig mindent elsöprő volt, ám még ez sem volt elég ahhoz, hogy túllendüljenek a házasságukat beárnyékoló súlyos problémákon.

Leadfotó: Getty Images

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Sztárok
Sztárok
Egy szakértő szerint Meghan Markle és Harry herceg számára nagyon fontos, hogy fenntartsanak olyan királyi családi hagyományokat, amelyek gyermekeik, Archie és Lilibet érdekeit szolgálják.
Lifestyle
A nyár közeledtével mindig többekben merül fel a vágy, hogy egy kis testmozgással előcsalogassák addig elrejtett hasizmaikat. A legjobb pedig, hogy nem is kell túlzottan megerőltetned magad ehhez!
Lifestyle
A szúnyogok csapkodása helyett inkább ültess és hagyd, hogy a növények végezzék el munkát helyetted!