Villámgyors zöldséges pirított rizs nyugati módra – A bacont ki ne hagyd belőle

A pirított rizsről sokaknak egyből az ázsiai gasztronómia ugrik be, pedig ezt a villámgyorsan elkészíthető, mennyien finom ételt nem csak thai vagy kínai fűszerezéssel lehet elkészíteni. Ahogyan szinte minden ételnek, úgy ennek is jót tesz némi bacon.

Zöldséges pirított rizs nyugati módra

A zöldséges pirított rizs nem csak az ázsiai konyhában állja meg a helyét - baconnel isteni

Hozzávalók:

  • 1 bögre főtt rizs (lehet jázmin, basmati vagy barna)
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 1 fej piros kaliforniai paprika
  • 1 db közepes méretű cukkini
  • 20 dkg zöldborsó (fagyasztott vagy konzerv)
  • 20 dkg kockázott bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 20 dkg garnélarák (elhagyható)
  • ízlés szerint só, bors
  • olaj a sütéshez
  • csípős szósz tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A zöldségeket pucoljuk meg, illetve kockázzuk fel.
  2. A felkockázott bacont pirítsuk le egy serpenyőben, majd vegyük ki az edényből és tegyük félre.
  3. Ugyanebben az edényben, a bacon zsírjában dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, illetve a fokhagymagerezdeket, majd adjuk hozzá a kockára vágott zöldségeket és a zöldborsót. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal.
  4. Ha a zöldségek elkészültek, vegyük ki őket az edényből és tegyük félre a bacon mellé.
  5. Ugyanebbe az edénybe öntsünk még egy kevés zsiradékot és adjuk hozzá a korábban megfőzött rizst. A rizst pirítsuk le, majd törjünk fel hozzá két tojást és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk még néhány percig.
  6. Ha a tojásos rizs elkészült, adjuk hozzá a sült zöldséget és a bacont és melegítsük jól össze.
  7. Amennyiben szeretnénk még hozzá plusz feltétet, egy kevés olajon pirítsunk meg ízlés szerinti mennyiségű garnélarákot.
  8. Tálalásnál öntsük le egy kevés csípős szósszal (pl. Sriracha szósszal).
Fotó: 123rf.com

Oldalak