Retró recept, ami ma is megállja a helyét: így készül a tökéletes piskótatekercs
Ezt az ősrégi receptet még a nagyi is megirigyelné.
Piskótatekercs
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 40 dkg cukor
- 2 db tojás
- 200 g baracklekvár
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjét kemény habbá verjük, míg a sárgáját a cukorral habosra keverjük. A kemény habot óvatosan beleforgatjuk a cukros tojássárgájába úgy, hogy közben nem törjük össze. Ezután az átszitált lisztet finoman elkeverjük a tojásos masszában, a tésztát pedig végül egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Fontos, hogy sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, különben a tészta összeeshet. A piskóta akkor kész, ha egy tűt beleszúrva a tészta belseje nem ragad rá. Sütés után lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy tiszta konyharuhába vagy szilikonos sütőpapírba tekerjük, és hagyjuk kihűlni. Ha már teljesen lehűlt, kicsavarjuk a konyharuhából vagy a papírből, és megkenjük a lekvárral, majd ismét feltekerjük, de ezúttal már csak magát a piskótát. Tálaláskor szeleteljük, és porcukorral meghintve kínáljuk.