Rakott kel recept
A rakott kel tökéletes választás lehet azoknak, akik szeretik a laktató magyaros ételeket.
Hozzávalók
- 50 dkg darált hús
- 1 fej kelkáposzta
- 1 bögre rizs
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- 3 dkg disznózsír
- 3 dkg olvasztott libazsír
- 2-3 kk pirospaprika
- só, bors
- 2-3 kk piros arany
Elkészítés
Az apró kockákra vágott hagymát 3 dkg zsíron megfonnyasztjuk, és rátesszük a darált húst. Addig pirítjuk, amíg egyenletesen el nem változtatja a színét. Ekkor megborsozzuk, teszünk rá 2-3 kávéskanál pirospaprikát és ugyanannyi piros aranyat. Jól elkeverjük, majd félretesszük.
A bögre rizsből pergős, száraz párolt rizst készítünk. A kelkáposztát leveleire szedjük, jól megmossuk, a vastag ereket hosszában félbevágjuk, majd lobogó forró vízben 2-3 percig blansírozzuk.
Egy jénai tál alját kibéleljük káposztával, majd arra egy réteg rizst teszünk, a rizsre egy réteg darált húst, és meglocsoljuk tejföllel. Ezután jöhet még egy ilyen réteg, majd a tetejére még egy réteg káposztát teszünk. Minden káposztarétegre 1-2 evőkanál olvasztott libazsírt locsolunk és megsózzuk. Lefedve, közepes meleg sütőben kb. 45 perc alatt elkészül. Az utolsó 5 perce levehetjük a tetőt, hogy szépen megpiruljon a teteje.
Ezt is ajánljuk: Káposztás tészta - Katt ide!