Mi mit jelent a konyhában? - kisokos kezdő háziasszonyoknak
Téged is zavarba lehet hozni egy-egy olyan recepttel, amelyben például azt olvasod, flambíroznod kell? Megmutatjuk, valójában mit is takarnak a bonyolultan hangzó konyhai kifejezések.
Blansírozás
Tudtad-e, hogy akkor is blansírozol, amikor forró vízbe dobsz egy paradicsomot, hogy könnyebben le tudd húzni a héját? Ám gyakrabban találkozhatsz ezzel a kifejezéssel a zöldségek lefagyasztásakor. E konyhai eljárás során a zöldségeket forrásban lévő vízben néhány percig előfőzzük, majd szintén rövid időre hideg – akár jeges – vízbe mártjuk. Ezután egy papírtörlőn vagy konyharuhán hagyni kell megszáradni a zöldséget, bezacskózni, és már mehet is a mélyhűtőbe! Ha így teszed el a zöldségeket, olyan lesz, mintha frissen szedted vagy vásároltad volna.
Flambírozás
Ételkészítés közben, de édességek és húsok tálalásakor is flambírozhatsz, ám ha nincs ebben túl nagy gyakorlatod, akkor légy óvatos! Ez ugyanis egy olyan pörköléses eljárás, amely során az ételt legalább 40 százalékos töménységű alkohollal kell leönteni, majd meggyújtani. Flambírozhatsz desszerteket, húsokat és akár gyümölcsöket is. Ha te is kipróbálnád, a „tűzgyújtáshoz” semmiképp se használj gyufát, mert az rossz ízt ad az ételnek! És arra is figyelj, hogy az ételen kívül más ne kapjon lángra!
Habarás
A habarás talán az egyik leggyakrabban használt konyhai trükk, amellyel főzelékeket, leveseket dúsíthatsz, sűríthetsz. Ehhez csupán egy kis liszt, víz vagy valamilyen tejtermék – legyen az tej, tejföl, kefir, joghurt vagy tejszín – szükséges. A titka, hogy a liszthez apránként adagoljuk a vizet vagy a tejféléket és csomómentesre keverjük. Ha kész, merhetünk hozzá a főzőléből, amellyel simára kutyuljuk, majd az egészet szitán átszűrve a sűrítendő ételhez adjuk. Ezután már csak épp néhány percnyi forralás kell a fogásnak, hogy megfőjön benne a liszt.
Konfitálás
Egyszerűbb, mint hinnéd, sőt, valószínűleg te is viszonylag gyakran konfitálsz! Ez ugyanis nem más, mint egy tartósítási eljárás: a befűszerezett húst lassan, zsírba fektetve, alacsony hőfokon, mindössze 50-80 fokon megsütjük. Igen, ez bizony eltarthat több óráig is, de így, meglátod, milyen finom, omlós, puha lesz a hús! Konfitálni általában szárnyasokat szokás, de ezzel a technikával a sertés vagy akár a bárány is igazán különlegesen elkészíthető.