Recept

Készíts ma gyrost!

Gyrost ma már szinte minden nagyvárosi utcasarkon kapni, de ha nem bírsz betelni a görög ízekkel, akár házilag is elkészítheted.

Pár éve még csak a görög étel nevét tanulgattuk, ma pedig már a gyorséttermek nélkülözhetetlen és legnépszerűbb kínálata. Még a kisvárosokban is sorra nyílnak a gyrososok, arról nem is beszélve, hogy egy hosszabb belvárosi utcán végigsétálva akár több egymást túllicitáló üzlet kínálja a legújabb akcióit.

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

A pizza után tehát eljött a gyros ideje, hisz évek óta rendületlen népszerűségnek örvend szerte a világban, így sok variációja kering elkészítésének különböző szokásai szerint, és a századok során is rengeteget változott. A ma ismert változata bármilyen húsból elkészíthető, sok helyen például sertésből, marhából vagy pulykából készült gyros is kapható, a nagyobb választékkal több vendéget csábítva a finom illatok után. Ez különösen Görögországban jellemző, hiszen a görögök eredetileg birkahúsból készítették, de a sok turista miatt ma már csirkés gyros is kapható.

A görög gyros

Egy hazai gyroshoz szokott külföldi először meg fog lepődni a Görögországban kínált étel összetevőin, hiszen a még görögösebb ízeket vegyítő ételcsoda helyett a barátságos kiszolgálók inkább a Mc Donald’s ízeire hajazó gyrost nyomnak a kezünkbe ketcuppal, mustárral és sültkrumplival. De hogy mégse a „mekis” gyros tudata maradjon meg a göröghonba látogató turistákban, minden helyen kapható hozzá a görög ételkülönlegesség, a tzatziki. Összetevői a juh vagy kecsketejből készült joghurt, az uborka és egy tálhoz akár egy teljes fokhagyma. Olívaolajjal, kaporral és mentával ízesítik, a kebab mellé pedig kísérőként vagy előételként is fogyasztható. A gyros tehát őshonában sem egyforma, a variációk száma pedig csak bővül, de az itthon kapható egyik legnépszerűbb változatot a következőképp készítheted el!

Pita

A gyrost a gyorséttermekhez hasonlóan kétféleképp is tálalhatod, pitában vagy tálon. Az utóbbihoz is készíthető pita, ami a töltelékkel együtt, de nem benne fogyasztható, bár aki csak a gyros öntetes töltelékéért rajong, az a pita helyett talán kenyérrel vagy más szénhidráttal is beéri. Ha mégis a pita mellett döntünk, hiszen úgy az igazi, ma már a hipermarketekben készen is kapható, általában a gyorséttermek többsége is egy nagyobb üzletlánctól rendeli. Ha azonban igazán villogni szeretnénk vendégeink előtt, saját kezűleg egyszerűen elkészíthetjük a pitát is.

Hozzávalók:

•    1 kg liszt
•    5 dl langyos víz
•    2,5 dkg élesztő
•    fél teáskanál cukor
•    fél evőkanál só

Elkészítés:

Az élesztőt langyos vízbe morzsojuk és cukorral, sóval a liszthez keverjük. Annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy lágy tésztát kapjunk, amit aztán letakarunk és egy óráig kelesztünk. A tésztából golyókat formázunk, majd negyed óra múlva kb 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Tepsiben 2-3 percig sütjük, majd amikor a közepe felpúposodott, megfordítjuk. Ügyeljünk arra, nehogy túlsüssük, és miután kivettük a sütőből, takarjuk le konyharuhával, hogy friss és puha maradjon.

Töltelék

Hozzávalók:

•    50 dkg borjúhús
•    4 teáskanál gyros-fűszerkeverék
•    6 evőkanál olaj
•    1 kígyóuborka
•    15 dkg paradicsom
•    1 fej lilahagyma
•    kakukkfű
•    só, bors

A húst felcsíkozzuk, majd gyros-fűszerkeverékkel, sóval és borssal ízlés szerint megszórjuk. Egy éjszakát hagyjuk állni benne, másnap pedig forró serpenyőben hirtelen megsütjük. A paradicsomot, az uborkát és a hagymát felkockázzuk, a hússal pár percig sütjük, majd együtt rétegezve töltjük a pitába.

A borjúhús helyett marhából, pulykából vagy csirkéből is elkészíthetjük a tölteléket, hogy mindenki megtalálja a maga kedvencét.

Joghurtos öntet

Hozzávalók:

•    2 dl joghurt
•    2 gerezd fokhagyma
•    2 kiskanál szárított vagy friss kapor
•    fél kiskanál gyros-fűszerkeverék
•    só

A fokhagymát apróra zúzzuk, majd a kaporral a joghurtba keverjük. Ízlés szerint fűszerezzük gyros-fűszerkeverékkel és sóval, végül az elkészült gyrosra öntjük és már ehetjük is.

 

Oldalak

Recept
Lifestyle
Egy régi vágy új értelmet nyerhet az Oroszlán számára. Napi horoszkóp.
Fashion&Beauty
Sarolta hercegnő édesanyja, Katalin hercegné karácsonyi koncertjén bűvölt el mindenkit, méghozzá egy olyan bájos ruhában, melynek egyik apró részletével Dianára emlékezett.
Sztárok
A McLaren 26 éves brit-belga versenyzőjéről mostanában nem csupán azért beszélnek, mert F1-es pilótaként zseniális tehetség, hanem szerelme miatt is, hiszen Norris egy igazi természetes szépséget...
Egészség
A szívünk egészsége roppant fontos, ilyenkor viszont hajlamosak vagyunk sok olyan ételt enni, ami nem tesz jót neki.
Lifestyle
Karácsony közeledtével sok helyen kerül egy kis finom sült kolbász az asztalra, de nem mindegy, hogyan készíted el.
Sztárok
Mindenki ledöbbent Melissa McCharty új külseje láttán, a színésznő ugyanis látványosan megszabadult jó pár kilótól.