Galette des rois Vízkeresztre - Így készül a franciák ikonikus "Háromkirályok pitéje"

Franciaországban január 6-a, azaz Vízkereszt napja egyben a Galette des rois napja - ekkor fogyasztják az ikonikus "Háromkirályok pitét". Mutatjuk, hogyan készítsd el.

Galette des rois

Galette des rois Vízkeresztre

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 lap leveles tészta
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek víz

A krémhez:

  • 100 g mandulaliszt
  • 12 g keményítő
  • 80 g porcukor
  • 20 g mandulatej
  • 80 g szobahőmérsékletű vaj
  • 2 db tojás

A cukorsziruphoz:

  • 100 g víz
  • 100 g cukor

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  2. A krémhez keverjük össze a porcukrot, a mandulalisztet és a keményítőt. Egy másik tálban keverjük habosra a vajat, majd adjuk hozzá az iménti száraz hozzávalókat, végül egyenként a tojásokat és a mandulatejet. Tegyük félre.
  3. A tésztához keverjük össze a tojást, a tojássárgáját és az 1 ek vizet, majd hűtsük le.
  4. A sziruphoz egy edényben forraljuk fel a vizet a cukorral, majd ezt is tegyük félre.
  5. Vegyünk egy 18-22 cm átmérőjű sütőformát és vágjuk akkorára a leveles tésztalapokat, hogy beleférjenek. A formát béleljük ki sütőpapírral, helyezzük bele az egyik tésztalapot és kenjük el rajta a krémet, majd fedjük le a másik tésztalappal. Igazgassuk el a széleit - szükség esetén vágjuk le a felesleges darabokat - kenjük meg a tetejét a tojásos-vizes keverékkel és szúrkáljuk meg.
  6. Előmelegített sütőben süssük 40 percig, majd kenjük meg a tetejét cukorsziruppal. Kihűlést követően fogyasztható.
Fotó: 123rf.com
Forrás: femina.fr

Oldalak