Erre cseréld le a rizst - Még a világűrben is megélne a szuperegészséges köret

A legtöbb család asztalán még mindig a rizs az egyik uralkodó köret, pedig számtalan egészséges és finom alternatíva közül választhatnánk - ilyen például a quinoa.

Nem lehet fogást találni rajta

Számtalan gabonaféle közül választhatunk, amelyek egészséges és finom köret alternatívát jelenthetnek a rizs helyett. A bulgur, a köles és az amaránt mellett létezik egy köret, amely valójában nem is gabona, hanem úgynevezett álgabona - a quinoát már az inkák is előszeretettel fogyasztották és csodálatos hatásokat tulajdonítottak neki.

Bár hazánkban még nem terjedt el széles körben, a quinoa mostanra a legtöbb élelmiszerbolt polcain megtalálható - érdemes kipróbálni, hiszen nagyon könnyű elkészíteni és számos pozitív élettani hatással bír. Szinte nem létezik olyan diéta vagy egészségi állapot, melynek esetén a quinoa ellenjavalt lenne.

Ez a dél-amerikai szuperélelmiszer gluténmentes, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és az egyik legjobb növényi fehérjeforrás - vagyis receptre kellene felírni vegetáriánusoknak, vegánoknak, illetve mindenkinek, aki a szükségesnél kevesebb állati eredetű fehérjét fogyaszt. Emellett inzulinrezisztensek, cukorbetegek is bátran éljenek vele.

Érdekesség, hogy a NASA kutatásai szerint a quinoát - kiemelten magas tápanyagtartalma és ellenálló képessége miatt - akár még a világűrben is termeszthetnénk

Cikkünk folytatódik, lapozz.

Fotó: pinterest

Oldalak

  • 1
  • 2