Egy igazi klasszikus újragondolva – Paprikás krumpli vegán módra
Akár hithű vegetáriánusok, esetleg vegánok vagyunk, akár csak egy kicsit tudatosabban étkeznénk és csökkentenénk a húsfogyasztásunkat, előfordul, hogy minden igyekezetünk ellenére igenis megkívánjuk a régen megszokott magyaros ízeket. Ilyenkor két választásunk van: megpróbáljuk elnyomni magunkban a kínzó vágyat vagy elkészítjük az áhított ételt mentes verzióban. Bede Anna, a Vegasztrománia blog szerzője az utóbbit választotta és a klasszikus paprikás krumplit egy új, izgalmas köntösbe burkolta.
Vegán paprikás krumpli
Hozzávalók:
- 2-3 ek növényi olaj
- 2 db hagyma felaprítva
- 3-4 gerezd fokhagyma (fele szeletekre vágva, másik fele lereszelve)
- 1 ek piros paprika
- 1 tk füstölt paprika
- 5 db nagyobb krumpli meghámozva, kockákra vágva
- 1/2 tk majoranna
- 1/2 tk őrölt kömény
- késhegynyi római kömény
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 500 ml víz
- 1 csomag füstölt barna rizses vega kolbász nagyobb darabokra vágva
- 1 csomag vega virsli karikákra vágva
Elkészítés:
- Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát. 5-8 percig pirítsuk.
- A lángot vegyük alacsonyabbra és a megpirult hagymához adjuk hozzá a piros és a füstölt paprikát, majd pár percig pirítsuk az egészet együtt.
- Adjuk hozzá a meghámozott, kockákra vágott krumplit, fűszerezzük és öntsük fel a megadott mennyiségű vízzel.
- Az egészet forraljuk fel, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük még 15-20 percig.
- Pár perccel a vége előtt adjuk hozzá a vega kolbászt, illetve virslit és főzzük össze az ételt. Szükség esetén még fűszerezhetjük.