Burgonyás pogácsa: a titkos családi receptem
Én nagy süteménypárti vagyok, de néha jól esik a sós ízvilágban kalandozni és feltérképezni a különféle finomságokat az érem kevésbé édes oldalán. Mindig is szerettem a pogácsákkal kísérletezni, az örök kedvenc pedig időtlen idők óta a burgonyás változat. Megosztom most Veled is a féltve őrzött, eredeti családi receptet.
Hozzávalók
- 1 kg finomliszt
- 1 kg burgonya
- 25 dkg margarin
- 5 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 2 db tojás
- só ízlés szerint
- 1 db felvert tojás (a kenéshez)
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, közben sós vízben puhára főzzük a burgonyát, majd összetörjük. Ezt követően az alapanyagokat (mindent) egy tálban összekeverjük, és simára dagasztjuk. Ha kész, akkor meleg helyen (én rá szoktam tenni a radiátorra, fűtőtestre) kelesztjük, hogy a mérete a duplája legyen. Ez után vastagon lisztezett deszkán kb. 2 cm-es vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és légkeveréssel 200 fokon, kb. 40 percig sütjük.
A pogácsákat főzelékhez, főétel mellé és önmagukban is fogyaszthatjuk. Jó étvágyat!
Még több pogácsa recept a következő oldalon!