Recept

Ez a csodás édesség lett idén Budapest desszertje

A nyertes desszert Farkas Edina, a budapesti Veranda Cukiműhely cukrászának munkája.

A világ élmezőnyében a honi csokoládégyártás

A Veranda Cukiműhely Budapest aranyalmája elnevezésű süteménye lett idén Budapest desszertje. A linzerlapra helyezett giandujás-almás édesség először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg a péntektől vasárnapig, a Szent István-bazilika előtt – írja az MTI.

A magyar csokoládégyártás az utóbbi évtizedben a világ élmezőnyébe sorakozott fel, ezt számos nemzetközi díj is visszaigazolja – mondta el a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a Csésze elnöke, az Édes Napok főszervezője.

Mint hozzátette azonban, a magyar cukrászdáknak, édesség-manufaktúráknak óriási károkat okozott a koronavírus-járvány, most pedig az alapanyagok árának meredek emelkedése jelent számukra komoly problémát.

Bárki által beszerezhető alapanyagokból készül

A Budapest desszertje versenyben fontos szempont, hogy az édesség bárki által beszerezhető alapanyagokból készüljön, amelyek egész évben elérhetők. A két legfontosabb alapanyagot mindig az előző győztes határozhatja meg: idén ez az alma és a mogyoró volt. A zsűrizés anonim módon zajlott, a bírálók is csak a pontszámok összesítése után ismerték meg a győztes személyét.

A nyertes desszert Farkas Edina, a budapesti Veranda Cukiműhely cukrászának munkája. A Budapest aranyalmája egy linzeralapra helyezett mousse-kocka, melyet kívülről részben giandujás tejcsokoládéba forgatott mogyoró borít. Belsejében almás betét rejtőzik, citromcurddel és narancsos-kávés krémmel, mindezt pedig giandujás tejcsokoládé-mousse veszi körül.

Fotó: MTI/Kovács Anikó

A vásárt tavaly is megrendező fővárosi nonprofit cég tárgyalásokat kezdett ugyan a Belvárossal, de az egyeztetés végül nem zárult eredményesen.

Leadfotó: MTI/Kovács Anikó

Oldalak

Recept
Sztárok
A 2022-es Dancing with the Stars ezúttal is egy hatalmas, fergeteges hangulatú élő show-al zárult, ahol a nézők óriási meglepetéseknek lehettek szemtanúi, az est végén pedig az is kiderült, melyik...
Fashion&Beauty
Rengeteg olyan kombináció van, ami felvéve tökéletesen kiegészíti egymást. Ilyen a következőkben bemutatott ing-baseball sapka párosítás is, amivel tele van jelenleg minden közösségi oldal.
Sztárok
Katalin hercegné már túl van a negyedik X-en, emellett három gyermeket is a világra hozott, de továbbra is kirobbanó formában van, így nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak arra, vajon mivel éri ezt el.