Banánokat tesztelt a Nébih - Így vizsgázott a gyümölcs

Különböző káros szereket kerestek a déli gyümölcsön.

Növényvédők

Az egyik legkedveltebb trópusi gyümölcsöt, a banánt vizsgálta a Nébih, hogy megállapítsa: fellelhető-e rajtuk, az ember szervezete számára káros növényvédőszerek maradékai. Összesen 14, köztük 3 bio gyümölcsöt ellenőriztek és többek között penész elleni védőszerek nyomait keresték, továbbá ellenőrizték az élelmiszer kalcium, kálium és összes cukor tartalmát is.

A Szupermenta termékteszten a banán kitűnően vizsgázott, ugyanis a Nébih növényvédelmi felügyelői nem találtak hibákat a nyomonkövethetőségi dokumentációkban és a gyümölcs jelölésében. Több mint 350 féle növényvédőszer maradékát keresték a gyümölcshúsban és a banáncsúcson egyaránt, és az ellenőrzésen mind a 14 féle banán átment. A 3 bioként árusított terméken nem volt kimutatható maradék, a többi 11 esetében pedig azok mennyisége minden esetben a megengedett határértéken belül voltak.

A banánok káliumtartalma pedig kiemelkedően magas volt, átlagosan 3450 mg/kg-ot tartalmaztak, ami szinte teljesen fedezi az emberek szervezetének ajánlott napi szükséges mennyiséget.

Érdemes tehát fogyasztani ezt az ínycsiklandó gyümölcsöt, akár különböző finomságokban felhasználva is.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Leadfoto: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!