4 nasi, amit a gyerekek imádnak, de érdemes őket kerülni - Ezeket inkább hanyagold
A legtöbb gyerek vonzódik az olyan harapnivalók és nasik iránt, melyek nem éppen az egészségességükről híresek. Cikkünkben összegyűjtöttünk 4 olyan közkedvelt nassolnivalót, amit a gyerkőcök szívesen eszegetnek, viszont a szülőknek jó tudni, hogy ezeket érdemes elkerülni vagy legalábbis minimálisra csökkenteni a fogyasztásukat.
1. Bolti müzli, pelyhek
Az előrecsomagolt, bolti müzlik és gabonapelyhek legtöbbször nagyon sok szénhidrátot, cukrot, édesítőszert és mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. Továbbá sajnos képesek arra, hogy hamar megemeljék, majd visszaejtsék fogyasztójuk vércukorszintjét, illetve folyamatosan újrakívántatják magukat. Az ingadozó vércukorszintnek viszont a későbbiekben akár súlyos következményei is lehetnek, ezért inkább vásároljunk külön magokat, pelyheket, és mi magunk készítsük el a saját, egyedi müzlinket a gyereknek. Persze ne cukorral, édesítőszerrel vagy csokoládéval turbózzuk fel, hanem aszalt- vagy idénygyümölcsökkel, illetve natúr joghurttal.
2. Bolti joghurt, puding
Az ízesített, bolti joghurtokkal is nagyjából hasonló a probléma, mint a fentebb említett müzliknél. Sok cukrot, édesítőszert, mesterséges adalékanyagot, stabilizátorokat tartalmaznak, a gyümölcsízesítésű joghurtokban pedig színezékek és aromák is vannak többnyire. Ráadásul a bolti termékek hatása rendszerint meg sem közelíti a valódi, hő sokk nélkül készült joghurtokét, hiszen 65°C fölötti hőmérsékleten a hasznos, az egészségre pozitív hatással lévő baktériumok nagy része már elpusztul. Szerencsére nem feltétlenül kell bolti joghurtot adunk gyermekünknek, hiszen már hozzájuthatunk olyan probiotikus joghurthoz is, amit egyszerűen, otthon tudunk elkészíteni neki, egy speciális, erre a célra kifejlesztett joghurtkészítő-dobozban. A 40°C-on, hősokk nélkül, lassú érleléssel készült, otthoni joghurt nagyon jó ízű, és általa akár 10 milliárd hasznos és egészséges csírát juttathatunk a gyerek bélrendszerbe.
A bolti csokipuding szintén a gyerekek kedvence, hiszen finom, édes és lágy, ráadásul a tetején van még egy kis ízletes tejszínhabréteg is. Felnőtt fejjel viszont ismét csak cukor és mesterséges adalékanyagok tömkelegét látjuk a kis műanyagdobozokba rejtve. Ha gyermekünkre ránk törne a csillapíthatatlan nassolás iránti vágy, akkor ne bolti csokipudingot adjunk neki, hanem készítsünk neki házilag csokipudingot jó minőségű kakaóporból és kevéske nádcukorból!
- Elkészítés: 2 púpos evőkanál kukoricakeményítőhöz hozzáadunk 3 evőkanál kakaóport és kevés nádcukrot, majd kis tejjel csomómentesre keverjük. 5 dl zsírszegény tejet hevíteni kezdünk, majd ha felforrósodott, hozzáöntjük a keményítős-kakaós masszát és rövid ideig főzzük. Ha besűrűsödött, akkor kis tálkákba öntjük, majd hűtve tálaljuk.