1. Asztali só – a legelterjedtebb, de a legkevésbé ajánlott
Az asztali só a legtöbb háztartásban még mindig alapvető fűszer, hiszen olcsó, könnyen adagolható és sokáig eláll. Azonban kevesen tudják, hogy ez a só a természetes formájához képest erősen feldolgozott. A gyártás során nemcsak a szennyeződéseket távolítják el, hanem az ásványi anyagokat is, majd különböző adalékanyagokkal – például csomósodásgátlóval vagy mesterséges jóddal – dúsítják. Mindez azt jelenti, hogy az asztali só gyakorlatilag egy „csupasz” nátrium-klorid, amely kevésbé támogatja az ásványi egyensúlyt a szervezetben. Rendszeres fogyasztása, különösen túlzott mennyiségben, növelheti a vérnyomást és hosszú távon terhelheti a veséket. Bár kis mennyiségben nem ördögtől való, ma már vannak sokkal természetesebb, gazdagabb alternatívák is.
1/3
Fotó: Pinterest
Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el
1. Asztali só – a legelterjedtebb, de a legkevésbé ajánlott
Az asztali só a legtöbb háztartásban még mindig alapvető fűszer, hiszen olcsó, könnyen adagolható és sokáig eláll. Azonban kevesen tudják, hogy ez a só a természetes formájához képest erősen feldolgozott. A gyártás során nemcsak a szennyeződéseket távolítják el, hanem az ásványi anyagokat is, majd különböző adalékanyagokkal – például csomósodásgátlóval vagy mesterséges jóddal – dúsítják. Mindez azt jelenti, hogy az asztali só gyakorlatilag egy „csupasz” nátrium-klorid, amely kevésbé támogatja az ásványi egyensúlyt a szervezetben. Rendszeres fogyasztása, különösen túlzott mennyiségben, növelheti a vérnyomást és hosszú távon terhelheti a veséket. Bár kis mennyiségben nem ördögtől való, ma már vannak sokkal természetesebb, gazdagabb alternatívák is.