Szuperegyszerű gyakorlatok a fájdalmak enyhítésére ülőmunkát végzőknek - videó

4 hét, 4 videó: tartsd be az újévi fogadalmad és mozogj minden héten egy kicsit. Ezek a gyakorlatok könnyen elvégezhetők, de annál hatásosabbak. Az előző videót ide kattintva nézheted meg.

Új év, új kezdet

Új lappal indulhatunk és vághatunk bele a 2022-es évbe. Sokan ilyenkor fogadalmakat teszünk vagy megpróbálunk változtatni régi, nem jól működő szokásainkon. Azonban érdemes arra figyelni, hogy ezek az új szokások ne csak kezdeti fellángolások legyenek, hanem beépülve a mindennapokba, a hétköznapi életben is jól megvalósíthatóak maradjanak. Éppen ezért - hogy új, egészségtudatos szokásokat tudjunk kialakítani- gondoltam arra, hogy elindítok egy vadonatúj, 4 részből álló minisorozatot, hogy kedvet kapjunk az új esztendőben arra, hogy beépítsük a hétköznapokba is a testmozgást. Gyógytornászként sokszor találkozom azzal a kérdéssel, hogy mit és hogyan érdemes mozogni? Egyetemes válasz erre a kérdésre ugyan nincs, azonban egy dolog biztos, ez pedig a fokozatosság. Ez a fokozatosság köszön vissza a videóimban is, a 4 hét során a hanyatt fekvő helyzetből szépen apránként eljutunk a terheltebb, álló testhelyzetben végzett gyakorlatokig is. A célom az, hogy minél többen döntsünk a rendszeres, szerethető testmozgás mellett. Erre kiváló alkalmat ad a január, amikor megújulva, motiváltan és céltudatosan indulunk az újévnek.

Mozogj velünk! - Palotás Andrea, gyógytornász-fizioterapeuta

Palotás Andrea vagyok, gyógytornász-fizioterapeuta. A gyógytorna nemcsak a műtét utáni rehabilitációban fontos, hanem a megelőzésben, a mozgásszervi panaszok megelőzésében, valamint a sport rehabilitáció részeként is. A közösen végzett terápia során arra törekszem, hogy mindenki visszanyerje testi-lelki jólétét, és hogy a mozgás ismét örömteli, fájdalommentes legyen. Munkám során az éppen aktuális problémán kívül az egész testet figyelem, mert tapasztalataim alapján hatékonyabb kezelés érhető el hosszú távon, ha a teljes testet, mint egységet szemléljük. Tanácsaimat mostantól a Femcafén is végigkövetheted, tarts velem!

4 hetes kihívás harmadik része

A 4 hetes kihívás harmadik hetében ülő testhelyzetből indulunk. Elsősorban ülő munkát végzőknek ajánlom, pedikűrösöknek, manikűrösöknek, recepciósoknak, call centereseknek, bankfiókban dolgozóknak, egyetemistáknak stb. A mobilizálás, a gerinc és a végtagok átmozgatása mellett nagyobb hangsúlyt kap a vérkeringés fokozása, egyensúly, koordináció fejlesztése, ideg- izom kapcsolatok aktiválása is. Elvégezhetjük az egész gyakorlatsort egyszerre, vagy kiragadva bizonyos nyújtó- átmozgató részeket. Nyugodtan végezzünk saját tempóban minden feladatot, ha kell, megállítva egy kicsit a videót vagy visszatekerve bizonyos részeket. A lényeg, hogy könnyed, fájdalommentes legyen minden mozdulat.

Ha esetleg az előrehajlástól, csavaró mozdulatoktól megfájdulna a derék, vagy az álló helyzetben végzett gyakorlatoktól a térd, talp, derék, akkor mindenképpen figyeljük meg, hogy szűnik- e a fájdalom, ha változtatunk picit a kiinduló helyzeten. Például nem hajolunk annyira előre, vagy nem hajlítjuk be annyira a térdünket. Amennyiben ezek a fájdalmak, kellemetlen érzetek nagyon erősek, visszatérő jellegűek és nem múlnak el hosszú távon, érdemes szakorvost felkeresni és egyénre szabottan kezelni a problémát. Ha alkalmunk van rá a hét további részében, ismételjük akár 2-3 naponta, felkészülve ezzel a 4. alkalomra, amikor fokozatosan nehezedő gyakorlatokkal találkozhatunk.

Felhívom mindenki figyelmét arra, hogy a videóban található tornák, gyakorlatok nem személyre szabottak, így azt mindenki saját felelősségére végezze. Sérülés, betegség esetén, műtétet követően javasolt szakorvossal konzultálni, és gyógytornásszal egyeztetni.

Palotás Andi elérhetőségei:

e-mail: andrea.palotas@gmail.com

Facebook oldala ide kattintva elérhető.

Fotók: Boldog Ati

Oldalak