Ez a nő annak szentelte egész életét, hogy lerántsa a leplet Hitler kedvenc filmrendezőjének borzalmas tetteiről

Nina Gladitz életre szóló hadjáratot indított, hogy bebizonyítsa Az akarat diadala rendezőjének bűnrészességét a nácizmus borzalmaiban. Végül sikerrel járt, de nagy árat fizetett érte.

Filmkészítők háborúja

1984. november 20-án a dél-németországi Freiburg városában két filmrendező állt egymással szemben a bíróságon, a közel két és fél évig tartó tárgyalás első napján. A felperes, az akkor 82 éves Leni Riefenstahl volt, Hitler kedvenc filmrendezője. A vádlott, a 38 éves dokumentumfilm-készítő, Nina Gladitz.

A náci korszakban Riefenstahl volt a rezsim legképzettebb propagandistája, aki olyan filmeket rendezett, amelyeket ma a Harmadik Birodalom dicsőítése miatt szidalmaznak, ugyanakkor az alkotásokat innovációik és technikai tudásuk miatt a korai filmművészet mérföldkövének tartják. Miután a második világháború véget ért, Riefenstahl igyekezett elhatárolódni attól a rezsimtől, amelyet szolgált, és úgy festette le magát, mint akit csak filmkészítés érdekelt, és hogy abból is a legjobbat hozza ki. „Nem tudom, miért kellene bocsánatot kérnem” – mondta egyszer. "Minden filmem elnyerte a fődíjat."

A The Guardian szerint Riefenstahl bíróság elé állítatta Gladitzot az 1982-ben sugárzott Time of Darkness and Silence című televíziós dokumentumfilmje miatt. A filmben többek között egy szinti család tagjai – egy főként Németországban és Ausztriában élő roma nép – azzal vádolták Riefenstahlt, hogy 1940 szeptemberében kivitte őket Maxglanból, a Salzburg melletti náci koncentrációs táborból, és szereplésre kényszerítette őket Tiefland című játékfilmjében. Riefenstahl később azt állította, hogy a roma statiszták mindegyike – 53 roma és szinti Maxglanból, valamint további 78 egy kelet-berlini táborból – túlélte a háborút. Néhány túlélő ragaszkodott ahhoz, hogy Riefenstahl megígérte, hogy megmenti őket. Az egyik, a 13 éves Josef Reinhardt. Ő volt a per főtanúja, és minden nap Gladitz mellett ült a tárgyalóteremben.

Lapozz tovább, a cikk folytatódik!

leadkép: facebook

Oldalak