Úgy érzed, veszélyben vagy? A munkahelyi zaklatás biztos jelei

Kényes téma a munkahelyi zaklatás, ám mivel egyre több ember kerül ilyen szorongatott helyzetbe, muszáj róla beszélni. Szakértőnk, Őri Júlia cikkét olvashatjátok.

Miből vesszük észre?

Nagyon sok esetben kedves bókokkal, apró figyelmességekkel indul. Kinek nem esik jól, ha megdicsérik az új ruháját, frizuráját, vagy azt éreztetik vele, hogy szeretnek vele dolgozni, a társaságában lenni, mert feltöltődnek tőle?

Amíg a dolog ezen a szinten marad, nem bántó, és nem kellemetlen. Ám sokszor a zaklató ezen felbátorodik, és egyre erősebb jeleket, szóbeli és non-verbális üzeneteket küld. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy kezd terhessé válni a helyzet. Ugyan jól esett az apró figyelmesség, de egyre inkább a privát szféránkba lép a másik. Nyilvánvaló, hogy a munkahelyen mi sem akarunk udvariatlanok, vagy nagyon direktek lenni, ezért elkezdünk szorongani. Kerüljük a kollégával való találkozást, kevésbé vagyunk mi is kedvesek, kimértek leszünk vele, és abban bízunk, hogy megérti, számunkra ez a helyzet már nem oké. Sajnos nem igazán érti az udvarias hárítás üzenetét a zaklató. Egyre jobban nyomul, nem visszavesz, hanem rátesz, egyre direktebb, akár arrogánsabb. Az pedig maga a rémálom tud lenni, ha ez a közvetlen főnökünk, akitől az állásunk, a megélhetésünk függ.

Sokan visszaélnek ezzel a kiszolgáltatott helyzettel, képtelenek elfogadni a visszautasítást. A munkahelyi alá-fölérendeltségből nem következik az, hogy szabadon zaklathat más kollégát, vagy a beosztottját. Elsősorban férfi vezetőkre gondolok, akik visszaélnek a helyzettel, de ne legyünk naivak, mi nők is sok mindenre képesek vagyunk.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!