Kicsírázott a burgonya? Innen tudhatod, hogy ehető-e még

Egyáltalán ehető-e a kicsírázott burgonya? Mikortól érdemes inkább megválni tőle? Íme, a válaszok.

Miért csírázik ki a burgonya?

A burgonya az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb alapélelmiszer világszerte. Azonban sokakban felmerül a kérdés, hogy biztonságos-e a kicsírázott burgonya fogyasztása. A válasz nem egyszerű, mivel több tényezőt is figyelembe kell venni. A burgonya csírázása természetes folyamat, amely akkor következik be, amikor a gumók hosszan tárolva vannak, különösen meleg és párás környezetben. A csírázás során a burgonya tápanyagai felhasználódnak, hogy új hajtásokat hozzanak létre.

A kicsírázott burgonya legnagyobb kockázata a szolanin nevű alkaloid jelenléte. A szolanin természetes védelmi mechanizmusként szolgál a burgonya számára a kártevők ellen, de nagy mennyiségben mérgező lehet az emberekre. A csírázás és a zöldes elszíneződés (klorofillképződés) azt jelzi, hogy a szolanin szintje emelkedhet. A szolanin mérgezés tünetei közé tartozik a fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, és súlyos esetekben akár idegrendszeri zavarok is felléphetnek. Az ilyen tünetek általában a szolanin nagyobb mennyiségének elfogyasztása után jelentkeznek.

Ehető-e a kicsírázott burgonya és mikor érdemes inkább a kukába helyezni? A galériában mindkét kérdésre választ adunk!

1. Kis csírák esetén Ha a burgonya csak enyhén csírázott, és a gumó még kemény és egészséges kinézetű, akkor általában biztonságos fogyasztani, feltéve hogy a csírákat és a zöld részeket alaposan eltávolítjuk. A csírák és a zöldes részek tartalmazzák a legtöbb szolanint, így ezek eltávolítása csökkenti a mérgezés kockázatát.
Kattints a további képekért!

Rosszul vagy, ha tejet fogyasztasz? Nem mindegy, miért! Három teljesen különböző problémáról beszélhetünk, amik teljesen különböző megoldásokat is kívánnak.

Leadfotó: 123RF

VIA

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Elterjedt problémának számítanak a bokát és lábakat érintő fájdalmak, és ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vajon szóba jöhetnek-e a gyógyfürdős kezelések.
Lifestyle
Rengeteg bizarr dologról számolnak be azok, akik Magyarországon megpróbálják visszaváltani a műanyag palackokat. Inkább katasztrofálisan indul ez az egész, mint gördülékenyen.
Home&Design
Nincs megállás, és még több pokoli nap vár ránk sajnos az időjárás előrejelzés szerint. Nehéz meglenni klíma nélkül, de figyelnünk kell arra is, hogy ez az időszak ne dobja meg nagyon a...