Lifestyle

Kipróbált módszer: hogy ne legyen kiborulás az adventi készülődésből?

A naptárban piros betűs helye van az ünnepnek. Megvan a helye a gyerekeink óvodai, iskolai életében az ünnepségek keretében. Megvan a rém hosszúra szökött feladatlistánkon, az előre foglalt időpontjaink között. A következő két hétben számos órát fogunk erre fordítani. Mégis úgy tűnik, hogy minél több helyet kap ilyen formán, annál kevésbé kerülünk ünnepi hangulatba. Hogyan találjuk meg az egyensúlyt?

Az elmúlt napok tapasztalatából merítve írok most arról, hogy szülőként mi segíthetne hozzá bennünket egy igazán békés karácsonyhoz. Van egy jó mentálhigiénés gyakorlatom erre: fogjatok egy papírt, rajzoljatok a közepére egy karácsonyfát! Ér elidőzni rajta – mikor rajzolgattál csak úgy kedvedre?! Ha megvagytok vele, akkor a fenyő jobb oldalára elszórtan írjátok föl mindazt a jót, amit az ünnephez köttök! Pozitív érzéseket, emlékeket, illatokat, ételeket, bármit, elég csak címszavakban.

Majd a fenyő bal oldalára írjátok föl mindazt, ami most aggodalommal tölt el a karácsonnyal kapcsolatosan! Amit sose szerettetek benne, ami mindig rosszul sült el, ami mindig nyomasztott. Aztán nézzetek végig a teljesen képen! Egyik oldalon láthatjátok mindazt, amit eddig adott az ünnep, amit valójában idén is szeretnétek megélni ebben az időszakban. A másik oldalon pedig az mutatkozik meg a papíron, ami beárnyékolja a jobb oldalt.

FemAnyu - kendőzetlenül az anyaságról

Azt mondják, gyereket nevelni mindenki tud. Tegye fel a kezét, akinek vannak kétségei, problémái és óriási szíve, amivel a békés megoldásokat keresi! Nektek szól a FemAnyu. A szerző: Fekete Imola, a Nekünk bevált könyv szerzője, Peaceful Parenting oktató és mentálhigiénés segítő szakember.

Mi mivel jár?

Most elkezdjük egy kicsit rendezgetni a dolgokat fejben illetve a papíron. Ha neked sok minden került a jobb oldalra, akkor felteszem, várod és szereted az év közelgő időszakát. Mégis megjelenhettek olyan címszavak is a fenyő bal oldalán, amiket ez a nagyon pozitív, talán eszményinek is mondható kép kelt. Például a nagy családi együttlét csodás, de bizony sok munkával, előkészülettel, az igények összehangolásával jár, ami meglehet, túl nagy terhet ró rád – már jelentkezik benned a feszültsége.

1.) Próbáld meg összekötni az ellenpontokat: mi az a címszó a jobb oldalon – pl. „karácsonyi menü” –, ami a bal oldalon szereplő negatív megélést – pl. „megfelelni a rokonoknak” – indukálja benned? Vagy jobb oldalt: „ajándékozás”, bal oldalt: „pénzhiány”.

2.) Ha ezzel az összekötéssel megvagy, akkor emeld ki azt az 5 dolgot a jobb oldalon, aminek megvalósulását, átélését mindenképpen szeretnéd!

A vidám mindenapokért

Minek köszönheti a Fisher-Price, hogy a szülők kedvence? Annak, hogy a babák imádják. A kedves karaktereknek. A sok-sok magyar mondókának és dalnak. A prémium minőségnek. És annak, hogy minden játékkal fejleszti is a legkisebbeket.

3.) Ha ehhez az 5 dologhoz is találtál ellenpárt a bal oldalon, akkor vedd számba, hogy ezeket a negatív megéléseket, helyzeteket miként tudnád elkerülni / feloldani / „kiiktatni”? Húzd át, amire azt gondolod, hogy találtál megoldást! Pl.: Szereted a vendégvárást, de nagyon leterhel az azt megelőző nagytakarítás, akkor elhatározhatod, hogy idén összeírod a házimunkákat és szétdobjátok a családtagok között a feladatokat. De dönthetsz úgy is, hogy „visszaveszel” belőle, nem kell csillogjon a szekrények teteje, sem az ablak. Mindezt annak az 5 dolognak a javára teszed. Ha az ajándékozás öröméhez ragaszkodsz, de pénz szűkében vagytok, akkor átgondolhatod, hogy mik azok a családi élmények – a gyerekek szemében „varázslatok” –, amiknek talán még jobban is örülnek. És kezdeményezheted a tágabb családi körben, hogy együttes erővel ajándékozzatok a gyerekeknek klassz, jó minőségű játékokat.

4.) Ezután a bal oldalon maradt többi címszó esetében is tedd fel magadnak a kérdés: milyen segítségre volna szükséged a mérsékléséhez / megoldásához? Lehet rossz emlék köztük, ami lelki támaszért kiállt. Vagy olyan, amire most éppen nem is tudsz megoldást, mégis sokat segíthet, ha ilyen módon kiteríted a lapjaidat és legalább némi tudatosságot nyersz felettük. Mert akkor puffogás helyett van lehetőséged kimondani a párodnak, hogy „Sajnos ki nem állhatom a nagynénédet, ezt te is tudod, de a kedvedért egy estét elviselem!”, vagy mielőtt még kiborulnál, felhívod a barátnődet és kérsz tőle 5 perc meghallgatást, amitől megkönnyebbülsz majd, mert a végén emlékeztet rá, hogy a nem kívánt vendég nem a mindennapjaitok része.

5.) A bal oldalon kiemelt 5 címszóval megyünk tovább!

Karácsonyfa rajz

Tervezés és egyszerűsítés

Ha végigcsináltad a fenti lépéseket, akkor letisztult, hogy mi az az 5 dolog, amire fókuszálni szeretnél a következő 2 hétben ahhoz, hogy olyan karácsonyt teremts, amilyet szeretnél magatoknak. Most fogj egy papírt, és tervezd meg, hogy mire van szükséged ezek eléréséhez, azt konkrétan hogyan szerzed meg, kit fogsz bevonni, hogyan gazdálkodsz az időddel! Ha közben rájössz, hogy túl sok feladatot adott ez az 5 dolog, akkor egyszerűsíts! Sokkal jobban fogod érezni magad tőle.

És végül, de nem utolsó sorban: maradj jelen!

Bár ez az időszak a felszínen – a mindennapi dolgaink terén – a készülődésről szól, valójában a várakozás üzenete az, ami lelkileg közelebb visz bennünk az ünnepi hangulathoz. Ebben viszont nem vagyunk túl jók manapság, amikor ahhoz szoktunk mi is és a gyerekeink is, hogy mindent gyorsan megkapunk. Meleg ételt a mikróból, választ a Google-ről, ruhát az internetről, meleget egy gombnyomásra stb. Mivel minden sokkal gyorsabban megy végbe, mint akár 20 évvel ezelőtt, sokkal több dolognak – ingernek – jut helye egy átlagos napban, amitől még inkább úgy érezzük, mintha felgyorsult volna az idő múlása. A tevékenységeink zöme, amit a mostban végzünk, a holnapnak szól. Mindig eggyel, kettővel vagy sokkal előbbre kell gondolkodnunk, és ez fárasztó – mégha szükségszerű is.

Az ellensúlyozására csak egy dolgot tehetünk: tudatosan figyelünk arra, hogy minél több tevékenységünkben a jelenben maradjunk. Szülőként ehhez óriási segítséget kapunk ám a gyerekeink személyében, akik még a mostban léteznek. Ott, a döglött bogárka felett, a „hangya koripályává” fagyott pocsolya, az asztalra kiterített rajzlap, a guruló dobókocka, a könyv lapja fölött és a meleg pokróc alatt, velünk.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A vöröshagyma héjának jótékony hatásai, valamint felhasználási módjai kevésbé ismertek, ezért most összeszedtük, miért nem szabad soha egyből kihajítani.
Home&Design
Idén is megrendezik Magyarország legnagyobb konyhabútorokat, konyhagépeket, konyhai eszközöket és mindenekelőtt konyhai trendeket bemutató kiállítását.
Lifestyle
Az ételek élvezete nemcsak az ízekben rejlik, hanem azzal is jár, hogy kielégítsék az éhséget, ám vannak olyan élelmiszerek, melyek elfogyasztása után csak még éhesebbnek érezzük magunkat, és további...