Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket valójában héjastul kéne enni: nagy hiba, ha mégis meghámozod őket

A legtöbben habozás nélkül állnak neki meghámozni a gyümölcsöket és a zöldségeket, és nem is tudják, némelyeket pont, hogy héjastul lenne érdemes fogyasztani.

Meghálálja a szervezeted

Sokan megszokásból hámozzák meg a gyümölcsöket és zöldségeket, pedig ezzel gyakran éppen a legértékesebb részüktől szabadulnak meg – erre mutat rá Malina Malkani táplálkozási szakértő is, aki szerint a legtöbb növényi héj sokkal több antioxidánst, rostot, vitamint, illetve ásványi anyagot tartalmaz, mint maga a belső hús. Egyes esetekben a hámozatlan zöldségek és gyümölcsök akár 33%-kal több rostot tartalmazhatnak, míg a héjban található antioxidánsok mennyisége akár 328-szorosa is lehet a gyümölcshúsban található értékeknek. Persze nem minden héj fogyasztása kellemes: egyesek túl kemények vagy kellemetlen ízűek, de a legtöbb esetben érdemes adni ezeknek is egy esélyt. Ha a célod az egészséges táplálkozás és a tápanyagbevitel maximalizálása, akkor vezess be az étrendedbe egy új szokást: az alábbi finomságokat úgy falatozd, ahogy vannak!

Az olyan gyümölcsöknek, mint a körte, a szilva és az őszibarack, a héja tele van rosttal, tápanyagokkal, valamint antioxidánsokkal. Egy 2013-as tanulmány szerint például az őszibarack héjának eltávolítása 13-48%-kal csökkenti a benne található antioxidánsok mennyiségét. Fontos viszont, hogy mindig alaposan mosd meg őket!
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123rf

Forrás: The Healthy

Oldalak

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?
Fashion&Beauty
Victoria Beckham legújabb párizsi megjelenésével egyszer s mindenkorra letisztázta, hogyan lehet sikkesen és csinosan viselni a magas derekú farmert.
Lifestyle
A Rák számára az érzelmi és pénzügyi kérdések ma izgalmas lehetőségeket rejtenek. Napi horoszkóp.
Egészség
Amikor jön a strandolás, és csobbanunk egyet a medencében, néha előfordul, hogy lenyeljük a vizet. Milyen hatással lehet ez az egészségünkre?
Home&Design
Szép lassan egyre melegebb lesz, és amikor 30 fok felé kerülünk, a többség rögtön a légkondi távirányítójáért nyúl, pedig nem feltétlenül kellene.
Sztárok
Rengeteg főzős műsor ment régen is a tévében, és a TV2-nél Stahl Judittól lehetett recepteket ellesni. A show sokáig rendkívül sikeres volt.
Sztárok
A neves olimpiai és világbajnok kardvívó 88 éves volt. Horváth Zoltán az utolsó éveit a nyilvánosságtól távol, a Tatabánya melletti Szárligeten töltötte.