Lifestyle

Fásult február anya szemmel: erre ügyelj a hónapban

Ez az a hónap, amikor először merészkedtünk ki az utcára az újszülött babámmal. Kereken 8 hét után, mert addig nagyon hideg telünk volt 2013-ban. Bevackoltam a polár pokróccal kibélelt babakocsiba, magamhoz vettem egy termosz forró kávét, úgy róttam a környéket. Két évvel később februárban úgy éreztem, hogy begolyózom, ha nem adhatom bölcsibe a gyerekem.

Általában az évnek ebben a szakában nem feltétlen vagyunk jó formában. A decemberi ünnepek után még jóleső a január nyújtotta keret. Intézményesült gyermekeink ismét rendszerbe kerülnek (ideig-óráig), ami a szülő napját is strukturálja. Kisebbekkel visszarázódhatunk a korábbi napirendhez. Év elején a covid-helyzet okozta sokismeretlenes egyenlet takarásában, még nem sok további kérdés adódik a kis mikrokörnyezetünkben, tesszük a dolgunkat. Még egy évet lezáró, évet indító YearCompass-t is kitöltöttünk, hajrá!

FemAnyu - kendőzetlenül az anyaságról

Azt mondják, gyereket nevelni mindenki tud. Tegye fel a kezét, akinek vannak kétségei, problémái és óriási szíve, amivel a békés megoldásokat keresi! Nektek szól a FemAnyu.

A szerző: Fekete Imola, a Nekünk bevált könyv szerzője, online mentálhigiénés tanácsadó.

Aztán eltelik harminc nap. Jön a harmincegyedik. Még mindig szörnyen sötétek a reggelek! Elsején is hideg volt. Legalább esne a hó! Másodikára virradóra megkínál egy kis porcukorral, amiből indulásra bokaáztató jégkása lesz. Fintorogva bámuljuk a reggeli kávénk mögül. A napsütés is megbízhatatlan. Megint kicsábított, aztán kulloghattam haza lefagyott csülkökkel, persze csak a gyerekre adtam cicanadrágot. Majd a hónap közepén el-elhangzik az első „legyen már tavasz!”, mire fronttal kólint fejbe a február. Fülünk-farkunk behúzva kelünk, fekszünk, fázunk, „gyere már!” „mert azt mondtam!” „lefagy a kezem!” „irány egyből a kád!” „nem érdekel!”. Babázós verzió: „egész nap sírt!” „nem a foga!” „ki kéne menni!” „mondtam, hogy ne csöngess!!!” „jó neked!” „nem érdekel!”.

Anya gyerekkel

Próbáljuk ki valami mást!

Például azt, hogy nagyobb tudatossággal indítjuk ezt a hónapot. A megbánni való dolgok – hangnem és reakciók – így is benne vannak a pakliban. Attól még nem fogunk hirtelen „feltöltődni” és szuper kiegyensúlyozottá lenni, hogy eldöntöttük. Valószínűleg egy teljes „családmenedzsment” kellene ahhoz, hogy minden szükséglet ki legyen elégítve, amiknek a hiánya átüt az elhatározásainkon. Annyit mégis tehetünk, hogy odabiggyesztünk a naptár csücskére egy piros felkiáltójelet arra vonatkozóan, hogy megtanuljuk észlelni, amiben vagyunk. És kihasználunk minden apróságot, ami picit visszapótolja az elégedettségünket, és erősíti az elfogadás hangját a családban. Mert minél inkább a hiányra és egymás hiányosságára koncentrálunk, annál kérgesebbé válik ez a hónap.

3 az 1-ben játszószőnyeg

Íme a babád új kedvenc helye. A Fisher-Price nőj velem 3 az 1-ben játszószőnyegen élmény a forgolódás, nézelődés, nyújtózkodás, ütögetés, hason fekvés, gügyögés, rágcsálás, szunyókálás… és még annyi minden más.

Szívem szerint egy jó könyvet, forró fürdőt ajánlgatnék, de hát azt sem tudom, hogy van-e kádatok?! Valójában semmit sem tudunk egymásról, mégis olvasol, talán mert olyasmiről írok, ami téged is körülleng. Méltatlan mondatok, amik nagy részét te adresszálod a gyerekeidnek, a többit csak kapod. Még terheltebb a makuláltan édesanya, aki először tapasztalja meg magán az indulatot, amiről azt hitte, hogy ő sose tudna így érezni a kicsikéje iránt! Te is emlékszel erre?

Gondoljunk most ő rá is, az újdonsült szülőre, hogy ne törjön össze! Elsőre félelmetes bepillantani az anyaság mélységeibe. Jó, ha tudod, hogy nem vagy egyenlő a nehéz érzéseiddel. Aztán rád is gondolok, nagyobbat nevelő. Ijesztő meglátni magunkat a gyerek tükrében, igaz? És bátor dolog szembenézni vele.

Mert ez volt az a hónap...

Egy 28 napos február 2013-ban, amikor rácsodálkoztam, hogy anyaként eszméletlenül kreatívak és veszedelmesen elszántak tudunk lenni, ha a gyerekeinkről van szó. Ekkor indult a blogom, hogy lejegyezzem, ami nekünk bevált. Rendületlenül hiszem, hogy mindannyiunknak megvan és lesz a maga „nekünkbeváltja” most is, ha együtt növögetünk.

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
George és Amal Clooney élete nem is lehetne pazarabb: korunk legnépszerűbb sztárpárja jelenleg lenyűgöző, 18. századi kastélyában piheni ki a fáradalmait a franciaországi Brignoles faluban.
Sztárok
Lábas Viki annak idején a gitárosuk biztatására énekelte fel az Eső című slágert, amely tíz éve a nagyközönség egyik kedvenc dala; az énekesnő nemrég egy meglepő titokról rántotta le a leplet a...
Lifestyle
Már a bejelentés során kiderültek olyan részletek, melyek sokkolták az állatvédőket. A helyszínen aztán jött az igazi megpróbáltatás.