Lifestyle

Ez a betegség keseríti meg a legtöbb irodai dolgozó életét - észlelted már a tüneteket?

Manapság a legtöbb ember munkájához elengedhetetlen a számítógép, így az egér egész napos használata is. Azonban bármennyire veszélytelennek és hasznosnak tűnik ez a kis szerkezet, fontos tudni: ha nem figyelünk oda, milyen kéztartással kattintgatunk, súlyos betegségekkel nézhetünk szembe.

Fizikai munkával ér fel

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy ez a kis szerkezet majdnem ugyanolyan káros lehet a kezünkre, mint a kemény fizikai munka. A mozdulatok ugyanis, amelyekre a kezünk rákényszerül munka közben, rendkívül természetellenesek, és megerőltetik a testünket. A gyakori egérhasználatból fakadó betegségek rohamosan terjedő típusa az úgynevezett egérkar-szindróma, amely annak ellenére, hogy hosszú ideig nem produkál tüneteket, erős fájdalmat okozhat a nyak, valamint a használatban lévő kéz csuklójánál és könyökénél. A carpalis alagút-szindróma sem túl kellemes: lényege, hogy az ideg az őt körülvevő izmok és inak miatt állandó nyomásnak, terhelésnek van kitéve. A tünetek eleinte kimerülnek az ujjaink végén érezhető bizsergésben, zsibbadásban, később azonban a kéz és a csukló környékén egyre erősebb fájdalom jelentkezik, majd érzékelési zavar, gyengeség lép fel. Rosszabb esetben a hüvelykujj alatti izompárna sorvadása is előfordulhat. A carpalis alagút-szindróma gyakran egy másik betegséghez, a Raynaud-szindrómához vezet, amely során keringészavar lép fel, és ennek következtében az egyik kéz 1-2 ujja rohamszerűen, fájdalmasan elfehéredik. A betegség kezelés nélkül folyamatosan súlyosbodik, érzészavar, duzzanat léphet fel, a végső szakaszban pedig az ujjbegyek sorvadása, majd egyes bőrterületek elhalása is bekövetkezhet. Hogyan védjük a kezeinket? Részletek a galériában!

Bár a fent említett betegségek hosszú idő alatt alakulnak ki, a legjobb, ha minél hamarabb megtanuljuk kivédeni őket. Ha lehet, próbáljuk meg helyettesíteni az egeret, de ha erre nincs mód, akkor több dologra is fokozottan figyeljünk.
Kattints a további képekért!

Lassan itt a nyár és a strandszezon, úgyhogy érdemes minden lehetőséget megragadnunk alakunk megtartásáért.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Utazás
Messze van, hideg és eljutni is nagyon drága oda. A Déli-sarkra tényleg csak a kiváltságosok mehetnek el az életük során, sőt, az sem adatik meg mindenkinek, hogy egy utasszállító ablakából vessünk...
Lifestyle
Kíváncsi volt rá, milyen lehet, de a jelek szerint ez az egy alkalom elég is volt neki belőle.
Sztárok
Kalocsay Miklós nemcsak a szakmában, hanem a magánéletben is sikeresnek mondhatta magát, a sors azonban végül nem olyan jövőt szánt neki, mint amilyet elképzelt magának.