Lifestyle

Inspiráló Nők 2022: „Végre mások is értékelik azt, amit mondani és mutatni szeretnék” – Dr. Árvai Anita

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Dr. Árvai Anitával beszélgettünk, aki a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény díjának egyik esélyese 2022-ben.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu negyedik éve jutalmazza azokat az ösztönző női példaképeket, akiknek munkássága, teljesítménye és személyisége példaként szolgálhat a közösségek számára. Idén is 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével.

A kategóriák 3-3 jelöltjét a jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2022. október 6-án, a gyönyörű Magyar Zene Házában derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, Bors, Naphíre

Ismerd meg a jelölteket: Dr. Árvai Anita

A leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény kategóriájában idén is három nagyszerű nőt jelölt a bizottság, köztük a 40 éves Dr. Árvai Anitát, aki vegán séfként tevékenykedik és a Veganeeta Home nevű étterem tulajdonosa, valamint édesanya, feleség és született gondoskodó is egyben, akinek a hivatása az élete, erejét pedig a családja szeretetéből és önmagából meríti.

Milyen érzés volt számodra, amikor megtudtad, hogy idén téged is jelöltek az Inspiráló Nők egyik kategóriájában? Mit szóltál hozzá, volt már esetleg hasonló jelölésed a múltban?

Ez az év számomra nagyon különleges, mert idén lettem 40 éves, az éttermem pedig idén négy éves, és valahogy végre minden beérni látszik. Volt már több jelölésem és díjam is idén, és az, hogy az Inspiráló Nők egyik kategóriájában is jelölt lehetek, ez számomra annak a fajta tevékenységnek volt a visszaigazolása és a materiális megnyilvánulása, amit végső soron én képviselni szeretnék. Nyilván az étterem maga az első kézzel fogható tárgyi megnyilvánulása a ténykedésemnek, de azontúl még nagyon sok minden foglaltatik a Veganeeta-ban, mint brandben. Nemrég ment le a TEDX Balaton, ahol előadó voltam, ez pedig minden vágyaimat felülmúlta abban a tekintetben, hogy arról beszélhettem, amit én képviselni szeretnék és képviselek is a mindennapokban. Erre adott még egy választ a mostani jelölés is, szóval egyrészt nagyon meglepődtem, másrészt pedig úristen, hihetetlen számomra, hogy amit én szeretnék, az ilyen téren is valóra válik, és végre mások is értékelik azt, amit mutatni és mondani szeretnék– az a mindset, amit én képviselek, egyszerre érdemessé vált arra, hogy mások is meghallgassák és akár másoknak is erőt adhasson, szóval ez egy egészen elképesztő visszaigazolás számomra.

Mint séf, hogyan látod a nők helyzetét a szakmádon belül? Könnyebb vagy nehezebb a dolgod nőként a pályán?

A tipikus sztereotípiák az én szakmámon belül is megmutatkoznak. Azt kell mondjam, hogy én pont ezek ellen küzdök, egyelőre csendesen, merthogy nálam nagyon kiegyenlítettek a viszonyok e tekintetben, nincsen nagyon különbségtétel, viszont azt látom, hogy a pályán egyébként mindenhol van – a nőknek nehezebb a dolguk, nehezebben érvényesülnek.

Ennek ellenére mégis ezt a szakmát választottad magadnak. Mi inspirált téged ebben?

Én eredetileg jogász vagyok, nem pedig séf, de egy nagy fordulat következett be 6-7 évvel ezelőtt az életemben, ami miatt áttértem a teljes értékű növényi étrendre egészségügyi okok miatt, innen indult az egész étterem megvalósulási fázisa. Ennek érdekében muszáj volt több iskolát is elvégeznem, köztük a szakács iskolát is, és mivel mindig is imádtam főzni, ebben leltem a kielégülésem legfőbb megjelenését, ezért első körben a saját éttermemben kezdtem el ezt a nagyközönség elé tárni. Persze most már nem én főzök, hanem profi séfekkel dolgozom együtt, viszont az önmegvalósításom első materiális megnyilvánulása, hogy megnyitottam az éttermem.

Ha már önmegvalósítás, mit javasolnál azoknak a nőknek, akik még keresik önmagukat? Mint mondtad, te is most lettél 40 éves, lehet, hogy másokban is csak később érik meg az, mit is csinálnak a legszívesebben, nem feltétlen huszonévesen. Tudnál nekik valami tanáccsal szolgálni?

Igen, méghozzá azzal, hogy soha nem késő váltani. Akkor, amikor elkezdtem igazán őszinte lenni önmagamhoz, és elkezdtem meghallani azt az apró, pici, halk hangot, amit valójában a szívem diktált, akkor kezdtem el igazán önmagam felé fordulni. És ez az önmagam felé fordulás meghálálta magát, mert szinte tálcán kínálta az élet a lehetőségeket, ennek pedig meglett az eredménye.

Vannak olyan nők az életedben, akikre felnézel, mint példaképek?

Természetesen igen, vannak, akik inspirálnak a mindennapokban, de nem kifejezetten a szakmámon belül helyezkednek el ezek az emberek, hiszen én alapjáraton nem séf vagyok. Én egy ember vagyok, aki szakács lett, de csak azért, hogy megnyithassa az éttermét – persze tudok főzni nagykonyhai környezetben és tartok főzőkurzusokat, de mégsem kategorizálom be magam ebbe a szakmába, merthogy jóval kevesebb a tudásom, mint annak, aki évekig tanulta ezt a hivatást és küzdött érte. Az édesanyámtól rengeteg olyan emberi dolgot tanultam, amelyek elvezettek ahhoz, hogy ilyen legyek, amilyen, de női ágon mondanám a családomból a nagyanyámat is, aki meg aztán az über alles volt.

SZAVAZZ DR. ÁRVAI ANITÁRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet október 6-án, a Femcafe.hu - Inspiráló Nők Estje gálán, a Magyar Zene Házában hirdetünk ki.

Leadfotó: Femcafe

Oldalak

Lifestyle