Lifestyle

6 jel, hogy a memóriaromlásod már orvosi eset

Egy bizonyos fokú feledékenység normális az életkor előrehaladtával, de ha már az alábbi jeleket tapasztalod, érdemes lehet orvoshoz fordulni.

Édesanyák, figyelem!

A Femcafe és a P&A Productions közös szervezésében létrehoztuk az Anya jól van(?) konferenciát, amely az édesanyák mentális jóllétének témáját járja körül szakmai előadásokkal, beszélgetésekkel, sztárvendégekkel, ezzel elindítva a valódi társadalmi párbeszédet ezen a nagyon fontos területen.

Időpont: 2024.05.23. 16.00 - 20.00

Helyszín: Magnet Ház (1062, Budapest, Andrássy út 98.)

Jegyek 2990 Ft-os áron ide kattintva vásárolhatók!

A konferencián jelenlévők között kisorsolásra kerül 3 db 50.000 Ft értékű Rossmann ajándékutalvány, valamint további értékes ajándékokkal készülünk.

Az esemény támogatója a Rossmann és a FruttaMax.

Mikortól nem normális a memóriaromlás?

Az öregedéssel együtt jár a feledékenység– például, hogy nem emlékszel a város legújabb étteremének nevére, vagy elfelejted kivenni a lejárt mosást - és bár frusztráló lehet, nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. "Bizonyos fokú memóriavesztés normálisnak tekinthető, különösen az életkor előrehaladtával" - mondta Carmen Carrión neuropszichológus és a Yale School of Medicine neurológiai adjunktusa a HuffPostnak. „Az idős kor előrehaladtával az emberek enyhe feledékenységet tapasztalhatnak, például rosszul helyezik el a kulcsokat, vagy nehezen tudják felidézni a neveket. Ezek az életkorral összefüggő memóriaváltozások általában nem adnak okot aggodalomra” – tette hozzá.

Más szóval, nem kell pánikba esni, ha észrevesszük, hogy a memóriánk nem olyan éles, mint korábban – ez csak az öregedés velejárója. És ez nem kizárólag azokra az emberekre vonatkozik, akiket a társadalom „öregnek” tart. „Íme egy nagyon lehangoló tény: a 30-as éveinkben kezdjük elveszíteni az idegsejteket” – mondta Dr. Michael Rosenbloom , a washingtoni UW Medicine Memory and Brain Wellness Center neurológusa. „Idővel egyre kevésbé leszünk hatékonyak a tanulásban és az emlékezésben. Amikor fiatalok vagyunk több információt kell magunkba szívnunk és ezek mind kellenek a mindennapos működéshez, ahogy viszont idősödünk, egyre kevésbé lesz kritikus, ha nem marad meg minden” – mondta Rosenbloom.

A memóriavesztés bizonyos formái azonban abnormálisak és nagyobb problémákra utalhatnak. Az alábbiakban a neurológusok elmondták a kóros memóriavesztés jeleit, és azt, hogy mit tegyünk, ha aggódnánk. Részletek a galériában!

1. Képtelenség új dolgokat tanulni Az idő múlásával az olyan dolgok, mint a mobiltelefonok, számítógépek és még az autók használata is további oktatást igényel. Gondoljunk csak bele: a 30 évvel ezelőttihez képest a mai autók már rendelkeznek háttérkamerával, GPS-el és néhányuk teljesen elektromos. Normális, hogy időre van szükségünk ahhoz, hogy megszokjuk az új telefont vagy laptopot, de ha ez teljesen lehetetlen feladatnak bizonyul, érdemes megfontolni, hogy felkeressük orvosunkat.
Kattints a további képekért!

Ezek a tettek minimális erőfeszítést igényelnek, mégis pozitív irányba változhat az életed általuk.

Leadfotó: 123RF

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Utazás
Rengeteg kutatás vizsgálta már, milyen hatással van az emberekre, ha repülés közben alkoholt fogyasztanak. Ismét nem túl biztató adatok láttak napvilágot.
Sztárok
Aki ott volt a Coldplay Puskás Arénás koncertjén, az tudja, hogy felejthetetlen élményt nyújtott a zenekar, ami egy életen át el fogja kísérni a rajongókat.
Lifestyle
Jelenleg is harmadfokú hőségriadó van érvényben, ezért nem árt tudnod, milyen színű ruhákat hordj, hogy minél kevésbé szenvedj a melegtől, ha épp a városban vagy más napos helyen van dolgod, ahol...