Home&Design

Hogyan védjük meg autónkat, ha nincs garázsunk? Gyors megoldás építési törmelék nélkül

A megváltozott, szélsőségessé vált időjárás (jégeső, viharos szélben leszakadó ágak, erős UV sugárzás stb.) miatt egyre többen aggódnak autójuk épsége, biztonsága miatt és keresnek kedvező áron gyors megoldást a biztonságos tárolásra.

Ponyva helyett

Bár a legolcsóbb megoldás erre a ponyvagarázs, ám az nem ad elegendő mechanikai védelmet és egyébként is sokan panaszkodnak arra, hogy a ponyva gyorsan elérik, kiszakad. Mi lehet akkor a megoldás, ha nem akarunk éveket várni a kőművesre vagy az ácsra és milliókat kifizetni egy épített garázsért?

A megoldás: a lemezgarázs (mobilgarázs), ami erre a célra ár-érték arányban verhetetlen.

Mi az a mobilgarázs? És milyen fajták közül lehet választani?

A „mobilgarázs” kifejezés megtévesztő lehet, hiszen nem egy összecsukható, majd kinyitható szerkezetről van szó. Ez egy stabil építmény, ami szilárdan áll, ugyanis a mobilgarázsokat a telepítést követően biztonságosan hozzá kell fogatni az alaphoz (beton vagy föld). Attól lesznek “mobilak”, hogy a lefogatás feloldása után szétszerelhetőek és máshol ismét felállíthatóak. Tehát költözés során magunkkal lehet vinni az új telekre.

A mobilgarázsoknak több fajtája van, amik árban és kinézetükben is jelentősen eltérhetnek egymástól.

Lemezgarázs

Egy átlagos autó méretű számára legolcsóbb megoldás egy 3x5 m-es egybeállós, zárható lemezgarázs, amit már (szállítással és szereléssel együtt) jóval 300.000 Ft alatt meg lehet kapni. Ettől azonban mind méretben, mind pedig kinézetben el lehet térni. Akár ajtó, ablak is kérhető rá. Még szigetelt változatban is kapható. Határt csak a képzeletünk és a pénztárcánk szab.

garázs lemezből

Fahatású mobilgarázs

Ha fontos, hogy a garázs jól is nézzen ki, és a pénzt sem sajnálja rá, akkor választhatsz a fahatású lemezeléssel készült mobilgarázsok, a modern (prémium) mobilgarázsok, vagy akár a vakolt lemezborítással készült garázsok közül is. A fahatású mobilgarázsok is természetesen acélból készülnek, viszont kinézetükben még közelről nézve is úgy néznek ki, mintha fából készültek volna. Előnyük viszont a fából készült garázsokkal szemben, hogy nem igényelnek néhány évenként karbantartást, valamint a szú sem rágja meg.

fa hatású aranytölgy lemez garázsnak

A modern, az aktuális trendnek megfelelő (prémium) kinézetű mobilgarázsok jellemzően fehér és grafitszürke színűek, vízszintes bordázatú lemezborítással és éltakarással ellátva készülnek. Általában ezeket a garázsokat cserepeslemez-tetővel kérik.

prémium mobilgarázs bordázott lemezből

Téglahatású mobilgarázs

A vakolt (téglahatású) mobilgarázsok falainak a lemezborítása – egy új technológiának köszönhetően - szemcsés vakolattal van lefestve, hasonlóan a téglaépületek falához. Ezért nem lehet kívülről megmondani, hogy nem téglából készült. Ezzel a technológiával már szépségszalon is készült hőszigeteléssel, és modern belső kialakítással.

vakolt mobilgarázs szállítás

Mobilgarázs választásakor nem csak az ár az egyedüli szempont. Fontos az is, hogy milyen környezetbe fog kerülni, ott milyen színvilág az uralkodó, hogyan fog beleilleni az ottani miliőbe. Ennek megfelelően lehet választani fahatást, vagy akár színes lemezgarázst is, ha épp a ház falához illeszkedik, és ahhoz szeretnénk, ha passzolna.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő garázsépítő céget?

Ha már eldöntötte, hogy melyik típus a befutó, akkor a gyártó, forgalmazó cég kiválasztása a következő dilemma. Itt nagyon körültekintően kell eljárni! Sajnos – elsősorban a Facebook-on – megjelentek a csalók is, akik a piaci árnál jóval alacsonyabb áron, előleg megfizetése mellett ajánlják a garázsokat megvételre. NE csábuljon el egy valószínűtlenül jó ajánlat láttán! Ugyanis a legtöbb mobilgarázs gyártó cég csak utólag, a legyártás, szállítás és összeszerelés után kéri a helyszínen a vételárat.

Az sem mindegy, persze, hogy a kiválasztott cég mennyire elérhető, visszahívják-e az ügyfeleket, reagálnak-e az esetlegesen előforduló problémákra. Ezeket jó, ha előre tisztázzák, illetve le is tesztelik (telefonhívás).

Ha megbízható, több tízéves tapasztalattal rendelkező gyártót keres, akkor tekintse meg a mobil-garazs.eu vagy taurustal.eu honlapokat. Mind a 2 mögött a lengyel Taurustal cég áll, már közel 10 éves folyamatos magyarországi jelenléttel és több mint 25 éves gyártói tapasztalattal a hátuk mögött.

Lead fotó: Pexels /Vitali Adutskevich/

Oldalak

Home&Design
Sztárok
A Nemzet Színésze Palik László YouTube-műsorának vendégeként vallott múltjáról és jelenéről, szakmai- és magánéletéről.
Lifestyle
A holdvíz egy különleges elixír, ami a spirituális lelkek szerint távol tartja a rossz energiákat, megtisztítja a lelket és kitartóbbá varázsol. Kipróbálnád? Mutatjuk a rém egyszerű receptet.
Utazás
Sőt, vasárnap beköszönt az október, de mi ebből semmit sem fogunk érezni.