Ünnepi lakoma - diétázóknak is

Karácsonykor a legtöbb ember felfüggeszti a szálkásítást és a tömegnövelést, kivételesen megengedettnek tekintik a csokit, a cukrot és a bejglit is. De mi van azokkal, akik nem jókedvükből diétáznak? Megnéztük, hogyan vészelhetik át az ünnepeket a speciális diétázók.

Candida diéta

A gombaölő étrend elég szigorú, mégis a speciális diéták egyik legbarátságosabb formája, hiszen a megszegése nem okoz rosszullétet vagy fizikai panaszokat. A diéta lényege, hogy minden olyan élelmiszert tiltólistán kezel, amely cukrot vagy élesztőgombát tartalmaz, így a szervezet nem tud cukrot előállítani, melynek hiányában a gombák elpusztulnak. Bár elég borzasztóan hangzik, főzés során mégis könnyen kivitelezhető – a lényeg az, hogy a mesterséges adalékokat és cukrot tartalmazó fűszereket próbáljuk bio változatra cserélni vagy teljesen mellőzni. A nyírfacukor, mint édesítő jó megoldás lehet, ahogy a teljes kiőrlésű lisztekből készült tészták, kenyerek, sütemények is – ezeket minden candidás nyugodtan fogyaszthatja.

Gluténérzékeny

Az egyik legnagyobb odafigyelést igénylő diéta, hiszen meglepően sok élelmiszer tartalmaz nyomokban glutént, ezért nem könnyű betartani a szabályokat. A diéta lényege, hogy kerülni kell a búzát és a rozst, valamint az előre elkészített vagy sűrített ételeket – a glutén ugyanis rengeteg élelmiszerben előfordul, mint tartósító vagy sűrítőanyag. Persze ebben az esetben is vannak olyan alapélelmiszereket helyettesítő termékek, mint a bioltokban kapható sárgaborsóliszt vagy a speciális logóval ellátott termékek az élelmiszerüzletekben. Ha ezeket az aprólékos szabályokat betartjuk, bármit elkészíthető cukorbarát funkcióban is.

Fotók: bbcgoodfood.com

Oldalak

  • 1
  • 2