Egészség

Ezek a legnagyobb, szinte megdönthetetlen táplálkozással kapcsolatos tévhitek, melyeknek nagy eséllyel te is bedőlsz

Úgy gondolom, tapasztalom, hogy egy problémát akkor tudunk megoldani, ha visszavezetjük a gyökeréhez. Tudjuk, hogy gond van a tévhitekkel, de vajon miért alakulnak ki és miért tudnak vírusszerűen terjedni?

Dr. Takács Hajnalka dietetikus

Táplálkozással kapcsolatos problémák megoldásában, illetve a megfelelő testsúly elérésében segítek pácienseimnek. A személyes tanácsadás kiterjed az egészségesektől egészen a műtét utáni rehabilitáción levőkig. dr. takács hajnalka dietetikus
Személyre szabott étrend kialakításával támogatom azokat, akiknek kialakult betegség – például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés stb. – miatt van szükségük életmódváltásra, táplálkozási szokásaik megváltoztatására.
A tényeken alapuló orvostudományban (Evidence-Based Medicine) hiszek - pácienseimnek átadott információim minden esetben a szakma álláspontját és a bizonyítékokkal alátámasztott kutatási eredményeket tükrözik.
Amennyiben személyre szabott tanácsra van szükséged, keress bátran az alábbi Facebook oldalon: www.facebook.com/dietetikusod. További tartalmakért látogass el Instagram oldalamra: www.instagram.com/dietetikushajni.

A mai egészséges táplálkozásra törekvő ember feltételezése, hogy az az egészséges ami gluténmentes vagy vegán

Sajnos a mai ember életszemléletére alapvetően jellemző, hogy ha van egy nem kívánatos állapot (kapcsolat/munka/táplálkozás stb.) azt jobbá tenni csak úgy lehet, hogy ha lecseréljük a jelenlegit és valami homlokegyenest másba fogunk. Ez igaz a legtöbbek diétázási módszerére is, amiben egyrészt nagy szerepe van a számos szakmaiatlan platformnak és a diétázó mentalitásának. Ezért fognak a legtöbben mentes étkezésbe életmódváltás gyanánt és sokan ezért választják a vegetáriánus/vegán menüt is alternatívának.

Erre a problémára (szakmaiatlan platformok olvasgatása alapján döntünk a táplálkozásunkról) csak és kizárólag az nyújt megoldást, ha szakemberhez fordulunk, hiszen az autónkat sem egy olyan emberhez visszük, akinek sok autója van és sokat beszél róla és ezért róla is sokat beszélnek, hanem autószerelőhöz. Nagyjából ilyen párhuzamot tudok vonni a nagy követőszámmal rendelkező, végzettség nélküli táplálkozás-bloggerek és a dietetikus szakemberek között.

A második problémakörre (a mentalitás miszerint lecseréljük a régit, mert biztos azzal volt a baj) a megoldás szerintem az, hogyha magunkba nézünk és elfogadjuk, hogy valamit nem jól csináltunk. Azt a „nem jót” mi csináltuk, nem más, ezért helyrehozni is mi tudjuk, ne várjuk, hogy más fog helyettünk jól enni. Sokszor szoktak tőlem is bocsánatot kérni, amikor olyan napokról számolnak be, amikor hedonizmust választották. Próbálom kedvesen ilyenkor jelezni, hogy tőlem nem kell bocsánatot kérni, nem azért történik a közös munka, hogy nekem megfeleljen vagy hogy én örüljek, hanem hogy javuljon az illető egészségi állapota. Szóval az egyéni felelősségvállalás elengedhetetlen. Nincs olyan, hogy „de nem utasíthatom vissza sütiket, rántott húsokat mert megsértődik”. A mi egészségünk, a mi felelősségünk.

Az egészséges nem egyenlő a mentessel

Ahhoz, hogy kijavíthassuk a táplálkozásunkban jelenlevő hibákat, melyek az egészségi állapot romlásához vezettek, a problémás tényezőkre kell megoldást találnunk és a rossz szokásokat szükséges jókra cserélni, nem pedig egy táplálkozástudományban nem létező divatirányzatot követve még nagyobb problémát generálni.

Lapozz!

Oldalak

Egészség