A rostfogyasztás csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint segítik a testsúly szabályozását is: a zab és az árpa különösen előnyös, mivel ezek egyfajta béta-glükán nevű rostot tartalmaznak, amely bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, de az is kiderült, hogy azok, akik rendszeresen nagy mennyiségű teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak naponta, akár 29%-kal is csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.
A rostfogyasztás csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint segítik a testsúly szabályozását is: a zab és az árpa különösen előnyös, mivel ezek egyfajta béta-glükán nevű rostot tartalmaznak, amely bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, de az is kiderült, hogy azok, akik rendszeresen nagy mennyiségű teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak naponta, akár 29%-kal is csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.