A rostok továbbá elősegítik a táplálék gyorsabb átjutását a vastagbélben, így a rákot okozó vegyületek is kevesebb időt töltenek a belekkel való érintkezésben, éppen ezért csökkenhet a bélrák kialakulásának kockázata is. A rostban gazdag élelmiszerek fogyasztása ugyanakkor segítség lehet az elhízás elleni védekezésben is, amely állapot egyébként a World Cancer Research Fund szerint 14 ráktípus, köztük a menopauza utáni emlő-, bél-, gyomor-, hasnyálmirigy- és petefészekrák esélyét is növelheti.
A rostok továbbá elősegítik a táplálék gyorsabb átjutását a vastagbélben, így a rákot okozó vegyületek is kevesebb időt töltenek a belekkel való érintkezésben, éppen ezért csökkenhet a bélrák kialakulásának kockázata is. A rostban gazdag élelmiszerek fogyasztása ugyanakkor segítség lehet az elhízás elleni védekezésben is, amely állapot egyébként a World Cancer Research Fund szerint 14 ráktípus, köztük a menopauza utáni emlő-, bél-, gyomor-, hasnyálmirigy- és petefészekrák esélyét is növelheti.