Egészség

Három poszt-Covid tünet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod koronavírus-fertőzésen átesettként, akkor mindenképp keresd fel az orvosod! Poszt-Covid panaszok hónapokkal később is jelentkezhetnek, nőknél és férfiaknál egyaránt.

Hónapokkal később is panaszokat okoz

Egyre biztatóbb a helyzet a járvánnyal kapcsolatban, nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy lecsengőben van. Ezzel azonban sajnos még nem inthetünk teljesen búcsút a koronavírusnak, mivel a fertőzésen átesettek körében sokan még mindig a betegség szövődményeitől szenvednek. A poszt-Covid a nemek tekintetében nem válogat: a 47 év körüli átlagéletkorú páciensek között nemek tekintetében nincs jelentős különbség, közel azonos arányban férfiaknál és nőknél is okozott elhúzódó panaszokat a betegség – derül ki a Tüdőközpont által készített, 76 fő adatait összegző Covid utáni tüdőgyógyászati ellátás regiszterből, amit az Egészségkalauz szemlézett.

Az akut fertőzéskor és a vizsgálat időpontjában észlelt tüneteket összehasonlítva egyértelműen kiderül, hogy a páciensek többségénél három elhúzódó gyakori panasz figyelhető meg. A legtöbben gyengeség, fáradékonyság, köhögés és légszomj, nehézlégzés miatt fordultak tüdőgyógyászhoz. Emellett kevésbé gyakran, de az egyéb panaszoktól mégis jelentős eltéréssel sokan számoltak be mellkasi fájdalomról, rendellenes szívdobogásról is.

A koronavírus-fertőzés következtében a páciensek közel harmadánál alakult ki tüdőgyulladás. Az akut szakasz kezelésekor, a betegség idején fennálló 28,8%-os értékhez képest az elvégzett légzésfunkciós és képalkotó vizsgálatok – mellkas CT és mellkas röntgen - alapján a tüdő érintettsége a vizsgálat időpontjában 10,1%-os. Ilyen arányban a Covid tehát akár hónapok múlva – itt átlagosan 46 nap elteltével – is látható elváltozásokat okoz a tüdőn.

Mikor kell orvoshoz fordulni? Lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Hogy mi minden lapulhat egy női táskában, arról órákon át lehetne anekdotázni, egy friss történet azonban minden korábbi képzeletet felülmúl.
Lifestyle
Hogy is van a mondás? Egy fecske nem csinál nyarat – de az első farsangi jelmezt kereső poszt képes lavinát elindítani az online szülői csoportokban. Például az egyik Wednesday-jelmezt kereső poszt...
Lifestyle
Majdnem megállt az 59 éves nő szíve, amikor a Facebook-on belefutott egy étterem reklámvideójába. A felvételen a kilenc éve elhunyt férje ült egy asztalnál.