Egészség

Minden kétség eloszlott: eddig nyújt védelmet a Pfizer és a Moderna emlékeztető oltása

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ múlt pénteken jelentetett meg egy friss tanulmányt, melyből kiderül, pontosan meddig hatásosak a Pfizer–BioNTech és a Moderna koronavírus elleni emlékeztető védőoltásai.

Újabb vakcina beadása válhat szükségessé?

Kiderült, pontosan meddig nyújtanak védelmet a koronavírus ellen a Pfizer–BioNTech és a Moderna emlékeztető oltásai: az Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) még múlt pénteken jelentetett meg egy tanulmányt, melyből kiderül, hogy a szóban forgó oltások körülbelül négy hónapig hatékonyak - írja a The Washington Post. A lap ugyanakkor arra is kitér, hogy a vakcinák még ezen időintervallum után is nagy eséllyel védik meg a pácienseket a fertőzés súlyosabb formájától.

A Washington Post beszámolójából kiviláglik: a szakemberek vizsgálatai szerint az emlékeztető védőoltások a beadásukat követő két hónapban rendkívül hatékonynak bizonyultak a koronavírus-fertőzés közepes, illetve súlyos tüneteinek megelőzése terén. A kutatók ugyanakkor arra is fényt derítettek, hogy a Moderna és a Pfizer vakcináinak hatékonysága négy hónap után érezhetően veszített erejéből, ami egyúttal azt is jelentheti, hogy a jövőben újabb védőoltások beadására lehet szükség. Igaz ugyanakkor, hogy ez ellentmond az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontjának, mely szerint nem az újabb és újabb vakcinadózisok révén lehet igazi sikert elérni a koronavírus elleni harcban.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Egészség
Lifestyle
A kelet-oroszországi Jakutföld lakói találtak rá anno a fagyott 44 ezer éves farkasra. Az állatot így kiváló állapotban vizsgálhatták meg a kutatók.
Fashion&Beauty
Idén újra divatba jöttek az egyrészes fürdőruhák, Sydney Sweeney pedig le is csapott néhányra, amelyek tökéletesen mutattak irigylésre méltó alakján.
Sztárok
Kihirdették a Szentkirályi Tehetségprogram három nyertesét, amelyben ezúttal női sportolók diadalmaskodtak. A szakmai zsűri a 14-18 éves fiatal sportolók közül választotta ki azt a hármat, akiknek a...