Rusvai Miklós: Az ötödik hullámmal a Covid kiadta a mérgét

Rusvai Miklós szerint nincs már szükség további oltásokra és szigorításokra. Szlávik János szerint akár még idén véget érhet a járvány.

Oltás mehet, maszk maradjon

Ellentétes nézőpontok ütköznek a koronavírus-járvány végét illetően: míg többen állítják, hogy már a végéhez közeleg, a WHO arra figyelmeztet, hogy nem szabad még fellélegezni, ugyanis újabb mutánsok és járványhullámok jöhetnek. Rusvai Miklós virológus az ATV Start című műsorában beszélt arról, hogy a napi friss fertőzöttek csúcsértékén körülbelül két hete lendültünk túl, tehát most van a kórházban kezeltek száma a csúcsponton, ez is várhatóan csökkenni fog lassan. A szakember azt is kiemelte, hogy a most kórházban fekvő Covidosok nagy része nem a koronavírus-fertőzés miatt kerül be, hanem más panasz miatt, aztán pedig az egészségügyi intézményben derült ki, hogy pozitív az adott beteg.

Rusvai Miklós szerint egyértelműen lecsengőben van a járvány, az elhunytak és a kórházba kerültek száma is – a várakozásoktól eltérően – jelentősen a negyedik és harmadik hullám számai alatt maradt.

Arra a kérdésre, hogy szükség van-e további oltásokra és szigorításokra a jelen járványadatok mellett, azt felelte a szakértő, hogy nem. „Aki eddig beoltatta magát, jól tette, védekezik ezzel és akadályozza a járvány terjedését, de aki nem oltatta be magát eddig, az nyilván nem is akarta oltatni magát. Nem látom értelmét és nem látom olyan indokát most, hogy hirtelen meggondolná magát” – mondta.

Az oltási igazolvány kapcsán elmondta, bízik benne, hogy májusban ismét kitolják az igazolványok érvényességének határidejét, utána pedig már nem lesz rá szükség. Rusvai úgy gondolja, hogy egy idő múlva már nálunk is feloldásra kerülnek a korlátozások, mint ahogy a többi országban is.

A WHO figyelmeztet a további hullámok és alvariánsok ellen, Rusvai Miklós szerint azonban nem szabad elfelejteni, hogy mi most lábalunk ki a vírusból, a déli féltekén pedig most jön majd a tél, a járványhullám. Tehát Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Dél-Amerika még biztosan el fog szenvedni járványhullámokat, azonban a szakértő szerint a WHO is már a járvány végét fogja jelezni jövőre.

Az biztos, hogy ősszel újabb mutáns kerül majd be Európába a környező országokból, az viszont már csak náthává szelídülve. „Ezzel az ötödik hullámmal tulajdonképpen nálunk a Covid kiadta a mérgét” – jelentette ki.

Védőintézkedések közül a maszkhasználatot fenntartaná Rusvai, főleg az őszi időszakban, persze önkéntes alapon. Ezt is azonban csak a többi vírus, nem kifejezetten a koronavírus miatt.

Szlávik János is megszólalt a témában. Érdekel, ő hogyan vélekedik a járvány végéről? Akkor lapozz!

Fotó: TV2 / Mokka

Oldalak

  • 1
  • 2