Egészség

Listázás, pénzbírság, különadó – Egyre nagyobb a nyomás az oltatlanokon

A világ több táján is az oltatlanok megbélyegzésre készülnek, vagy már be is vezettek őket hátrányos helyzetbe hozó intézkedéseket. Cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze.

Egyre nagyobb nyomást helyeznek az oltatlanokra

A héten jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy február 15-én a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul Magyarországon, és csak azokat illeti majd meg, akik a harmadik oltást is felvették, valamint a két oltást kapottak közül azokat, akik a másodikat hat hónapon belül kapták meg. A miniszter többek között arról is szót ejtett a csütörtöki Kormányinfón, hogy az oltottság szintjének földrajzi oka van, Közép-Európában ez a szám lényegesen alacsonyabb, mint Nyugat-Európában. Ennek ellenére hazánkban ez az első szigorúbb korlátozás, ami kizárja az oltatlanokat bizonyos, csak oltási igazolvánnyal igénybe vehető szolgáltatások használatából, mivel a koronavírus-fertőzésen való átesettség során szerzett védettség a továbbiakban már nem garantálja ugyanazon jogosultságokat, mint korábban. A világ számos táján azonban ennél is tovább mentek.

Néhány európai országban már kötelezővé tették a koronavírus-védőoltás felvételét – ilyen Ausztria vagy Olaszország, ahol az ötven évesnél idősebbek számára kötelező az oltás. Franciaországban oltási igazolványt akarnak bevezetni – ennek érdekében Emmanuel Macron francia elnök még a provokáció eszközétől sem riadt vissza, mikor kijelentette: „Nagy kedvem van feldühíteni az oltatlanokat.” Nem feledkezhetünk meg Szingapúrról sem, ahol azoknak a betegeknek, akiknek lett volna lehetőségük beoltatni magukat, ám ezt visszautasították, kórházi költségeiket saját maguknak kell állniuk.

Görögországban – ahol hazánkhoz hasonlóan szintén a napokban jelentették be, hogy február 1-jétől oltatlannak minősülnek mindazok, akik nem vették fel a koronavírus elleni emlékeztető oltást a második oltás után eltelt hét hónap alatt – havonta pénzbírságot kell fizetniük azoknak a 60 év felettieknek, akik megtagadják a koronavírus elleni oltás felvételét – jelentette pénteken a Le Figaro című francia lap. Az MTI tudósítása szerint Jánnisz Ikonómu kormányszóvivő a döntést azzal indokolta, hogy tízből kilenc, koronavírussal összefüggő haláleset ebből a korcsoportból kerül ki. „Tíz intubált betegből hét 60 év feletti, és közülük tízből nyolc oltatlan” – tette hozzá. A január 16-án életbe lépő rendelkezés értelmében az oltást megtagadók havonta 100 eurót (mintegy 35 ezer forint) kötelesek fizetni mindaddig, amíg be nem oltatják magukat.

Van, ahol még szigorúbban büntetnék az oltatlanokat. További részletek cikkünk következő oldalán.

Lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Medici Katalint a 16. század egyik legmeghatározóbb és legbefolyásosabb női alakjának tartják, aki rajongott a parfümökért.
Lifestyle
Szajki-Vörös Adél az Anya jól van (?) konferencia egyik szervezője, akinek szívügye, hogy figyelmet fordítson a jelenkori nőtársadalom egyik legjelentősebb problémájára, az anyai kiégésre. Az...
Lifestyle
Az élmezőnyben nem volt változás, mivel még mindig egy romantikus vígjáték tarol a magyar Netflixen, de feltűnt egy rózsaszín unikornis is a semmiből, aki igazából póni.