Gulyás Gergely: Mostantól három oltás kell az érvényes védettségi igazolványhoz

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról is beszélt, hogy február közepétől a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul. Mostantól csak az minősül majd oltottnak Magyarországon, aki mindhárom vakcináción átesett, vagy hat hónapon belül kapta meg a második adag oltását.

Oltási igazolvánnyá alakul

Fontos bejelentéseket tett a jelenlegi magyarországi járványügyi védekezéssel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A politikus a csütörtöki Kormányinfó alkalmával arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul. Ahogy a Femcafe.hu korábban egy külön cikkben is megemlítette, Magyarországon mostantól már csak az minősül védettnek, aki kellő adag védőoltásban részesült (azok, akik korábban átestek a fertőzésen, hivatalosan már nem tekinthetők védettnek).

Gulyás Gergely a Kormányinfó alkalmával leszögezte: új igazolványokat nem fognak kiadni, a régiek QR-kódja segítségével meg lehet majd állapítani, ki az, aki megkapta a védőoltást. Fontos változás továbbá, hogy mostantól csak az minősül majd védettnek, aki mindhárom vakcináját megkapta, vagy hat hónapon belül részesült a második dózisban.

Változnak a karanténszabályok

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt róla: mostantól hét nap lesz az általánosan előírt karanténkötelezettség, de öt nap után véget érhet a karantén azoknak, akik negatív teszttel rendelkeznek. Az iskolák vonatkozásában is változnak a karanténszabályok: a karanténkötelezettség öt napra csökken, de csak azok esetében, akik be vannak oltva.

Gulyás a járvány alakulásával kapcsolatban elmondta, hogy a negyedik hullám lecsengőben van Magyarországon, az omikron intenzív terjedése miatt azonban megint növekszik a fertőzésszám hazánkban, és a kormány arra számít, hogy a következő hetekben folytatódik ez a tendencia. A miniszter arról is beszélt, hogy az omikron kevésbé súlyos tünetekkel jár, a fertőzöttek számával nem növekszik arányosan a kórházi ápolásra szorulók és a halálozások száma sem.

A januári oltási napokat a kormány sikeresnek minősítette, ezért az akciót februárban is meg fogják hosszabbítani - tette hozzá Gulyás Gergely.

Rendhagyó vizsgálatra vállalkoztak a közelmúltban az Oregoni Egyetem tudósai: kutatásukban arra keresték a választ, vajon a kender virágzata, a kannabisz hogyan, milyen módon segíthet a koronavírus-fertőzés megelőzésében. Furcsa projektjükre már 2020-ban sort kerítettek volna, akkor azonban nem részesültek kellő anyagi támogatásban. Makacsságuk végül mégis gyümölcsöt érlelt.

Leadfotó: MTI

Oldalak