Egészség

Jó, ha tudod: hazánkban már nem számít védettnek, aki átesett a koronavíruson

Frissítette oltási ajánlásait a Nemzeti Népegészségügyi Központ: több lényeges változtatásról is beszámoltak.

Változott a harmadik oltással kapcsolatos ajánlás is

Frissítette oltási ajánlásait a Nemzeti Népegészségügyi Központ: az erről szóló dokumentumban több fontos változtatásról is beszámolnak. A harmadik oltással kapcsolatban azt írják, az oltóanyag kiválasztása minden esetben az orvos feladata, aki a pácienst ismerve szakmai szempontok alapján határoz a kérdésben. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs - folytatják -, mRNS típusú vakcina esetében bekerült az alkalmazási előiratokba a homológ ismétlő oltás adása is. Az alapimmunizálást követően koronavírussal fertőződött páciensek esetében a gyógyulást követően legalább 4, legfeljebb 6 hónapos várakozást javasolnak a harmadik oltás beadása előtt.

Hozzáteszik: nem lehet "végleges" felmentést adni a harmadik oltás alól - ezt az egészségügyi szakmai kollégium állásfoglalása tartalmazza. A harmadik vakcinációt halasztani lehet koronavírus-fertőzöttség esetén legalább 4, legfeljebb 6 hónappal, de a halasztás lehetősége lázas állapot, veszélyeztetett terhesség és súlyos immunhiányos állapot kialakulásakor is fennáll. A második és harmadik oltás ellenjavallata lehet a korábban beadott oltás elleni anaflaxiás reakció, de ezeket az eseteket mindig egyénileg kell mérlegelni - írja az NNK.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nem értél a végére!

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Egészen korai emlékeim vannak arról, hogy a szüleim a rákról beszélgetnek. Még a neve is elborzasztott! Ugyan felnőtt koromra elhalványodott a nagy ollós, vérvörös rák képe a tudatomban, amint a...
Lifestyle
Alig 40 ezer forintért hajlandó volt megválni a sminkjétől, igaz, ennek köszönhetően azonnal bukta a pasiját.
Lifestyle
Rachel Kennedy nem hitt a szemének, mikor megkapta az értesítőt a telefonjára, miszerint telitalálata volt a lottón. A pénz mégsem kapta meg, ugyanis egy dologról megfeledkezett.