Mostantól tényleg négyhavonta kell majd oltásra járnunk?

Az egészségügy szakembereket és a nemzetközi szervezeteket is megosztja a kérdés: vajon érdemes a jövőben is négyhavonta beoltatnunk magunkat a koronavírus ellen? Egyelőre senki sem tudja megjósolni, mikor érhet véget a világjárvány, mindenesetre most épp az omikron terjedése miatt főhet a fejünk, és akadnak országok, ahol már a negyedik vakcinát fontolgatják.

Az oltások egy ideig még nem tűnnek el az életünkből

2021 a vakcináció éve volt a koronavírus elleni, egyre hosszabbra nyúló küzdelmünkben. Tavaly három oltást is kaphattunk, ha úgy döntöttünk, élünk a vakcináció lehetőségével, azonban a szakemberek szinte egybehangzó álláspontja szerint néhány hónap elteltével az ismétlő oltások is veszítenek hatékonyságukból, ezért bizonyos időközönként (jelen állás szerint körülbelül négyhavonta) érdemes újból átesni a vakcináción. Természetesen a négyhavonta esedékes védőoltás koncepciója még azok körében sem örvend óriási lelkesedésnek, akik egyébként oltáspártiak. A kérdés még a virológustársadalmat, sőt a nemzetközi szervezeteket is erőteljesen megosztja. Egyvalami mindenesetre bizonyos: a védőoltások egy jó ideig még nem tűnnek el az életünkből, hiszen egyelőre még a koronavírus felett sem arattunk diadalt. Szédületes sebességgel terjed a delta variáns, miközben már a delta és az omikron kereszteződéséből létrejött deltakront is felfedezték, és számos országban újabb járványhullám(okk)al kell szembenéznie a lakosságnak.

Egy ennyire kiszámíthatatlannak tűnő helyzetben mégis mennyire lenne ésszerű, ha négyhavonta oltásra járnánk? Esetleg elég lenne csak évente? Vagy az évenkénti védőoltások sem feltétlenül szükségesek?

Fotó: 123rf

Lapozz, mutatjuk a legfontosabb álláspontokat!

Oldalak