Hormonmentes fogamzásgátló módszerek

Élete során minden nőnél szóba jön a fogamzásgátlás, azonban nem mindenki engedheti meg magának a hormontartalmú készítményeket. Olvass tovább és tudj meg többet a hormonmentes alternatívákról!

Az orvostudomány fejlődésével a családtervezés folyamata is átgondoltabbá vált. A párok ma már számtalan módszer közül választhatnak, hogy elkerüljék a nemkívánt terhességet, korukhoz és egészségi állapotukhoz igazítva a módszereket.

Vannak, akiknek az orvosuk nem javasolja a hormontartalmú készítményeket, mások egyszerűen félnek tőlük, illetve akad, aki kora miatt nem szedhet fogamzásgátló tablettát. Az antibébin túl léteznek azonban más módszerek is, melyekkel elkerülhető a nemkívánt terhesség.

A fogamzásgátló módszerek biztonságát az úgynevezett Pearl-indexen (PI) mérik, mely azt mutatja meg, hogy egy módszer alkalmazása során egy év alatt 100 nő közül hány esett teherbe. Minél magasabb ez a szám, annál kevésbé biztonságos az adott módszer.

 

Óvszer (PI: 3-28) és pesszárium (PI: 3-7)
A legelterjedtebb védekezési módszer a fogamzásgátló tabletta mellett. Alkalmazása viszonylag egyszerű és könnyen megtanulható, illetve nagy előnye, hogy könnyen beszerezhető. A kondom mechanikai módon akadályozza meg a hímivarsejtek eljutását a méhbe. Az egyetlen fogamzásgátlási módszer, mely egyszerre véd a nemkívánt terhességtől és a nemi betegségektől is. Veszélye, hogy a nem megfelelő alkalmazása mellett kiszakadhat, illetve lecsúszhat. Ha a pár szabályosan használja, akkor 97 %-os védelmet nyújt.

Az óvszerhez hasonló elven működő pesszárium a nők fogamzásgátló eszköze. Kerekded, kupola formájú, gumiból készült eszköz, melynek szélébe gyűrűt helyeznek. A pesszáriumot a nő helyezi fel magának a hüvelyébe az együttlét előtt néhány órával. Általában spermaölő zselével együtt ajánlják használatát, így még biztonságosabbá tehető: 95 %-os védelmet nyújt. Felhelyezése gyakorlatot igényelő feladat, nem megfelelő alkalmazása mellett pedig teljesen hatástalan, éppen ezért kevésbé elterjedt ez a módszer.

 

Természetes módszerek: megszakított közösülés, naptármódszer, hőmérőzés (PI: 14-35)
Mind a három módszer már ősidők óta ismert, azonban amilyen régóta ismerik, olyannyira kevésbé megbízhatóak, ahogy azt a Pearl indexük is mutatja.

A megszakított közösülés lényege, hogy még a magömlés előtt eltávolítják a hímvesszőt a hüvelyből. Megbízhatatlansága egyik részről a megkésett cselekvés lehet, másik részről pedig az, hogy már az előváladékkal is kerülhet ondó a hüvelybe, amely következtében létrejöhet a terhesség.

A naptármódszer azon a tényen alapszik, hogy szabályos ciklus esetén a menstruáció várható időpontjából 14 napot kivonva megkapjuk a tüszőrepedés időpontját, vagyis azt a napot, amikor a nő ovulál. Ezen, illetve az azt megelőző és követő 2-3 napban kerülni kell a védekezés nélküli együttlétet, amennyiben a nő nem akar teherbe esni. Sajnos a módszer hibája az, hogy a legtöbb nőnek nem szabályos a ciklusa, hiszen rengeteg körülmény befolyásolja azt.

Aki a hőmérőmódszert követi, az minden nap ébredéskor megméri testének ugyanazon pontjának hőmérsékletét, így nyomon tudja követni, melyek azok a napok, melyen kerülnie kell az együttléteket. Ilyenkor ugyanis a test hőmérséklete először lecsökken, majd körülbelül 0,5 fokkal megemelkedik. Az együttlét a harmadik naptól kezdve lesz biztonságos.

Összességében elmondható, hogy a természetes módszerek önmagukban kevésbé hatékonyak, más védekezési módszerrel kiegészítve azonban növelhető a hatásuk.

Hüvelykúp, hüvelytabletta, -krém és -hab (PI: 0,7-7)
Léteznek olyan spermicid anyagok, melyek a hüvelybe való juttatásukkor fejtik ki hatásukat, így akadályozzák meg a nemkívánt terhességet. Alkalmazásuk általában egyszerű, hatékonyságukat tekintve azonban kevésbé megbízhatóak. További hátrányuk lehet, ha a pár valamelyike érzékeny az adott anyagra. Általában olyan nőknek ajánlják, akik már tervezik a gyerekvállalást, és nem probléma, ha hamarabb érkezik.

 

Spirál (PI: 0,5-5)
A fogamzásgátló tabletta hormonmentes vetélytársa, az egyik legnépszerűbb a tartós nemi életet élők körében, akik nem szedhetnek hormontablettát. Általában biztonságos és hatékony is, ennek ellenére csak olyan nőknek ajánlják, akik már szültek. A spirál egy nem allergén anyagból készült műanag eszköz, melyet rézdrót fog körül. A belőle kioldódó fémionok gátolják a hímivarsejtek megtermékenyítő képességét, illetve kedvezőtlen feltételeket teremt a beágyazódáshoz. Az eszközt szakorvos helyezi fel, amely amennyiben semmilyen panaszt nem okoz, körülbelül ötévenként cserélnek.

 

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!