Minden amit tudni akartál róluk - Hormonmentes fogamzásgátló módszerek A-Z-ig

Élete során minden nőnél szóba jön a fogamzásgátlás, azonban nem mindenki használhat hormontartalmú készítményeket. Ha esetleg te is érintett vagy, vagy csak szívesen váltanál a jelenlegi fogamzásgátló módszeredről, olvass tovább és tudj meg többet a hormonmentes alternatívákról!

Alaposság

Az orvostudomány fejlődésével a családtervezés folyamata is átgondoltabbá vált. A párok ma már számtalan módszer közül választhatnak, hogy elkerüljék a nemkívánt terhességet korukhoz és egészségi állapotukhoz igazítva a módszereket.

Vannak, akiknek az orvosuk nem javasolja a hormontartalmú készítményeket, mások egyszerűen félnek tőlük, illetve akad, aki kora miatt nem szedhet fogamzásgátló tablettát. Az antibébin túl azonban szerencsére léteznek más módszerek is, melyekkel elkerülhető a nemkívánt terhesség.

Miért hasznos a Pearl-index?

A fogamzásgátló módszerek biztonságát az úgynevezett Pearl-indexxel (PI) mérik, ami azt mutatja meg, hogy egy módszer alkalmazása során egy év alatt 100 nő közül hány esett teherbe. Minél magasabb ez a szám, annál kevésbé biztonságos az adott módszer.

Óvszer (PI:18) méhszájsapka (PI:8)
és pesszárium (PI:2)

A legelterjedtebb védekezési módszer a fogamzásgátló tabletta mellett az óvszer. Alkalmazása viszonylag egyszerű és könnyen megtanulható, illetve nagy előnye, hogy könnyen beszerezhető. A kondom mechanikai módon akadályozza meg a hímivarsejtek eljutását a méhbe, így ez az egyetlen fogamzásgátlási módszer, mely egyszerre véd a nemkívánt terhességtől és a nemi betegségektől is. Veszélye azonban, hogy a nem megfelelő alkalmazása mellett kiszakadhat, illetve lecsúszhat, melynek következményeként rendkívül megnőhet a teherbeesés kockázata.

Az óvszerhez hasonló elven működő méhszálysapka a nők fogamzásgátló eszköze. A méhszájsapka egy kisméretű, tengerész sapka formájú eszköz, ami a méhszájra tapad fel. Ezt a nőnek kell felhelyezni a hüvelybe minden együtlét előtt. Hatékonysága a méhnyak és a hüvelyboltozat teljes átfedéséből ered, de a hüvelyfalak szabadon maradnak, tehát együttlét közben nem zavaró. Leginkább azoknak a nőknek ajánlott, akik még nem szültek.

A pesszárium nagyon hasonló a méhszájsapkához. Felhelyezve befedi a méhszájat, de kicsit nagyobb méretű és kupola formájú. Általában különböző spermicidekkel együtt ajánlják használatát, így még biztonságosabbá tehető.

Hüvelykúp, hüvelytabletta, krém és hab (PI:29)

Léteznek olyan spermicid anyagok, melyek a hüvelybe való juttatásukkor fejtik ki hatásukat, így akadályozzák meg a nemkívánt terhességet. Recept nélkül kaphatók, alkalmazásuk általában egyszerű, hatékonyságukat tekintve azonban kevésbé megbízhatóak. További hátrányuk lehet, ha a pár valamelyike érzékeny az adott anyagra, kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak. Leginkább kiegészító fogamzásgátló módszerként ajánlott a használatuk.

Megszakításos együttlét (PI:30),
naptármódszer (PI: 25)

Mindegyik módszer ősidők óta ismert, azonban amilyen régiek, olyannyira kevésbé megbízhatóak, ahogy azt a Pearl indexük is mutatja. A megszakításos együttlét lényege, hogy még a magömlés előtt eltávolítják a hímvesszőt a hüvelyből. Megbízhatatlansága egyik részről a megkésett cselekvés lehet, másik részről pedig az, hogy már az előváladékkal is kerülhet ondó a hüvelybe, amely következtében létrejöhet a terhesség.

A naptármódszer azon a tényen alapszik, hogy szabályos ciklus esetén a menstruáció várható időpontjából 14 napot kivonva megkapjuk a tüszőrepedés időpontját, vagyis azt a napot, amikor a nő ovulál. Ezen, illetve az azt megelőző és követő 2-3 napban kerülni kell a védekezés nélküli együttlétet, amennyiben a nő nem akar teherbe esni. Sajnos a módszer legnagyobb hibája, hogy a legtöbb nőnek nem szabályos a ciklusa, hiszen rengeteg körülmény befolyásolja azt, így könnyen előfordulhat nem kívánt terhesség.

Hormonmentes IUD (PI: 0,2) (x)

Ha igazán hatékony hormonmentes fogamzásgátlót keresel, ami hosszú távú, kényelmes és visszafordítható, akkor az IUB™ Rézgyöngy lehet számodra a megoldás! Megbízható eszköz, Pearl-indexe 0.2, 5 éven keresztül véd, méhbarát formája révén pedig kényelmes viselést biztosít. A Rézgyöngy IUB™ a hagyományos méhen belüli spirálok méretének mindössze egyharmadát, felét teszi ki, így majdnem teljesen fájdalommentesen felhelyezhető, akár helyi érzéstelenítés nélkül is.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!