Ez a magyar nők legnagyobb problémája, mégsem foglalkozunk vele

A női egészség megőrzésére hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Felelősen magadért

Ahány nő van, annyiféle élettörténetet hallhatunk. Van, aki édesanyaként állja meg a helyét nap mint nap, van, aki munkájában teljesedik ki szívesebben, egy azonban mindannyiunk életében fontos szerepet kell, hogy kapjon: a nőiség megélése.

A magyar nők többsége nem ismeri azt a fogalmat, hogy énidő -derült ki a Richter felméréseiből, a női jólét index értékeinek kutatása során. Sokan úgy gondolják, hogy az, ha már a gyerekekkel vagy a barátokkal elmennek egy sétára vagy valamilyen programra, az a saját magukkal törődés része. Valahol egyébként igaz, de az énidő ennél sokkal inkább az egyénre korlátozódik.

Összefogás

A Felelősen Magadért Egyesület küldetése, hogy egy olyan Közösséget jelentsen a nők számára, ahol hiteles és naprakész információt kaphatnak a FEME-szakértőktől, bátran megoszthatják történetüket, feltehetik kérdéseiket. A Közösség tagjai tanácsért, segítségért fordulhatnak a FEME szakembereihez, legyen szó nőgyógyászati problémáról, betegségről, illetve szexualitásról. Cél, hogy különböző nőket érintő egészségügyi problémákat előzhessünk meg kellő tájékozottság, hiteles és naprakész információk segítségével.

Az egyesületben résztvevő szakemberek táborához, amit többek között szülész-nőgyógyász, szexuálterapeuta és újságíró alkot, olyan híres személyiségek is csatlakoztak, mint például Judy és Jaksity Kata. Judy, a Groovehouse énekesnője személyesen is érintett, terhessége előtt diagnosztizálták nála a miómát, mely szerencsére nem okozott nála komoly problémákat a babavárás során.

A kezdeményezés során olyan betegségek kerülnek előtérbe, mint például az endometriózis vagy a mióma, ugyanis ezeknek a problémáknak a korai felismerése nagymértékben javíthat a nők életminőségén. Nem feltétlenül halálos betegségek, de nagyon meg tudják keseríteni a mindennapi életet a velük járó tünetek. Fontos, hogy tisztában legyünk többek között saját testünk jelzéseivel, és tudjuk, hogy mikor hová fordulhatunk hiteles információért, vagy segítségért. Ezek azonban csak a kellő énidő eltöltésével válnak lehetővé.

Énidő

Az egyesület célja a tabutémának számító nőgyógyászati panaszokhoz kötődő problémák nyílt körüljárása, hogy egyes tévhiteket tisztázzanak és hiteles tájékoztatást adjanak a felmerülő tünetekkel kapcsolatban, ugyanis sok betegséggel nem foglalkozunk, mondván, hogy "majd elmúlik" vagy "ez csak egy semmiség", pedig komolyan kellene vennünk azokat és a rendszeresen szűrővizsgálatokat be kell iktatni időbeosztásunkba. Egy mióma ugyanis hatással lehet például az egyén mindennapjain kívül a családi életre és akár a szexualitásra is, ami pedig párkapcsolati problémákhoz vezethet.

A FEME szakértői szeretnének segítséget nyújtani minden női életszakasz során, akár várandósság ideje alatt felmerülő kérdések megválaszolásában, akár az első menstruáció kezdetekor vagy a menopauza körüli időszakban.

Ez az egyik leggyakoribb mentális probléma.

Leadfoto és fotók: 123rf.com, Merlin Communications

Oldalak