Egészséges és még fogyaszt is! - A káposztaleves

A leves egészségünk megőrzésének egyik leghatásosabb fegyvere. Az őszi hidegben nincs is jobb egy forró levesnél, ami átmelegíti a testedet, laktat, mégsem hizlal és még egészséges is. Sokan nem is tudják, hogy mennyire hasznos, pedig a leves beindítja a vérkeringést, serkenti az anyagcserét, valamint tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
 

A leves jótékony hatásai
Ha kételkedünk ebben, gondoljunk csak arra, hogy mennyi mindent főzünk bele egy jó húslevesbe vagy zöldséglevesbe. Bár a beletett borsó, répa, zeller, hagyma és egyéb összetevők elvesztik ropogós állagukat, a bennük lévő tápanyagok és vitaminok belefőnek az lébe.
 
Nem véletlen, hogy az orvosok a betegeknek sok pihenést, teát és egy jó húslevest ajánlanak. A folyadék sokkal gyorsabban szívódik fel a szervezetünkben, mint a szilárd táplálék, azonban sokkal jobban laktat is, mivel eltelíti a gyomrot. A meleg leves fokozza a vérkeringést és beindítja az anyagcsere-folyamatokat is, ami nagy segítséget nyújt abban, hogy a szervezetünkből kiűzzük a méreganyagokat.
 
 
A káposztaleves
A savanyú káposzta amellett, hogy tele van C-vitaminnal – amire a hideg őszi és téli hónapokban fokozottan szüksége van a testünknek –, az egyik legoptimálisabb fogyasztószer. Hatékonyságának oka, hogy úgynevezett nullkalóriás étel, mivel elfogyasztása és megemésztése több kalóriát éget el, mint amennyi a káposztában megtalálható. Nemcsak feltölti a szervezetedet vitaminokkal, hanem ki is pucolja a testedben lerakódott méreganyagokat, ezért ha ésszel csinálod a fagyos időkben is kicsattansz majd az egészségtől! Fontos, hogy a káposztán alapuló káposztaleves-diétát maximum egy-két hétig ajánlott tartani, mert ezt követően már csak felesleges tápanyagmegvonás lenne!
 
 
Káposztaleves hozzávalói és elkészítése:
 
·         egy nagy fej káposzta apróra vágva
·         hat fej vöröshagyma
·         1 vagy 2 kis konzerv paradicsompüré
·         2 zöldpaprika
·         2 sárgarépa
·         2 zellergumó
·         leveskocka
·         petrezselyem apróra vágva
 
Az elkészítése nem túl nehéz. A hozzávalókat apróra vágjuk, majd felöntjük vízzel. Ezt követően hirtelen felforraljuk, majd körülbelül fél órán át főzzük.
 

Szólj hozzá Te is!