Az alvásszakértők tiltólistája: 7 dolog, amit soha ne csinálj alvás előtt

Az emberek nagy százaléka nehezen merül álomba. Ennek több oka is lehet, az egyik legfontosabb azonban az, hogy olyan tevékenységeket végeznek, amik nehezítik az elalvást. Mutatjuk, melyek a tiltólistás dolgok, amiket soha ne csinálj álomba szenderülés előtt!

1. Ne sportolj!

A legtöbben annyira sokat dolgoznak, hogy nincs idejük reggel edzeni, és inkább estére hagyják a testmozgást – vagy egyszerűen csak jobban szeretnek munka után elmenni edzésre. Ez azonban azt jelenti, hogy néhány órával elalvás előtt terhelik meg és pörgetik fel a szervezetüket. Ha ugyanis futsz öt kilométert vagy egy kemény edzést csinálsz végig az edzőteremben, akkor később nehezebben fogsz tudni elaludni. Az ok egyszerű: nagyon sok ideig tart, amíg a szervezet megnyugszik, a szív és a légzés ritmusa visszaáll a normális kerékvágásba. Kivételt képez a jóga és a szex, utóbbi azért, mert endorfint termel, ami úgy hat, akár egy nyugtató.

2. Ne egyél sokat!

Általános "tünet", hogy napközben nincs időnk annyit enni, mint amennyit szerettünk volna, így este pótoljuk be a lemaradást. A szakértők azonban óva intenek ettől: az emésztés akkor a leghatékonyabb, ha állunk, következésképpen fekvő helyzetben közel sem működik a gyomor-és bélrendszer olyan remekül. Ez fokozottan igaz akkor, ha nagyon bevacsorázol; ilyen esetben a reflux kialakulását kockáztatod. Ha a test azzal van elfoglalva, hogy emészt, akkor az alvás nem lesz olyan mély.

3. Ne nézegesd a telefonodat vagy a számítógépet!

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, mennyire káros, ha alvás előtt még a telefonodat nyomkodod. A készülék használata ugyanis dekoncentráltsághoz, illetve alvászavarhoz vezet. Azoknál, akik elalvás előtt, az esti órákban (is) olvasgatják a hírfolyamot, háromszor nagyobb eséllyel alakul ki alvászavar, mint azoknál, akik ugyan szintén élnek a közösségi oldalak előnyeivel, de tudnak mértéket tartani. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ha valaki folyamatosan ellenőrzi a különböző profiljait, és mondjuk még este, elalvás előtt is megnézi az új értesítéseket, az később alszik el, ezáltal fáradtabb lesz a következő napon.

Fotó: dailymail.co.uk

Oldalak

Szólj hozzá Te is!