Amit eddig nem tudtál a mézről! A szakértő válaszol

A méz rendkívül egészséges alternatíva lehet, ha édesítésről van szó, ám sokan nem is tudják, hogy mi valójában az aranyló finomság. Most megkérdeztünk egy méhészt, hogy mire valók az egyes mézfajták.

Hogyan készül a méz?

A méhkaptárokban élő méhcsaládokat ahhoz a növényhez szállítjuk, amiből mézet szeretnénk gyűjteni – logikus, ha repcemézet akarunk, akkor egy repcetáblához megyünk. Ezután a méhek begyűjtik a nektár, ami a kaptárban érik. A méz a méhek által gyűjtött, természetes, idegen anyagot nem tartalmazó édesség, amely az egészségre is jótékonyan hat.

Milyen a lépes méz? Mi a lép?

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A lépesméz a legkevésbé érintett, legkevésbé szennyezett méz, mivel ilyenkor a méh magában a sejtben raktározza a mézet, viasszal le is fedi azt, így semmilyen idegen anyag nem tud bekerülni, csakis a méhek által, természetes körülmények között konzervált méz. Ez a legegészségesebb, legtisztább méztípus. Persze sokszor hamisítják, egyszerűen csak műlépet mártanak igazi mézbe.

A méhek gyártják a lépet vagy a méhész?

Van egy úgynevezett hatszögletű sejtekből álló viasztábla, a műlép, amit gépen öntenek ki. A méhek ezzel segítséget kapnak a sejtek kiépítéséhez, ugyanis így tudják a legtökéletesebben kihasználni a teret a kaptárban. Érdekesség, hogy a tiszta építményű lépeken egy 10x10 centiméteres részen 800 sejt helyezkedhet el.

Milyen árban van a lépésméz?

Ez a fajta mindig drágább, mint az alapméz, hisz előállítása bonyolultabb, időigényesebb, mivel először kiépítik a sejteket a méhek, lefedik azt és csak utána lehet elvenni a méhektől. Ezután a lép nem lesz kipörgetve ezen részen, a sejteket pedig egy vágószerkezettel daraboljuk. A darabolt lépesméz általában akácmézben van (a méhek az akácról gyűjtött mézet helyezik el leggyakrabban a sejtekbe), s ezt hasáb alakban elvágjuk, majd kitöltjük az üveget.

Milyen a jó méz?

A jó méz legfőképpen a méhek által gyűjtött, természetes eredetű, idegen anyagokat nem tartalmazó, kellően beérlelt és higiénikusan kiszerelt.

Milyen vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz a méz?

Rengeteg vitamint és enzimeket tartalmaz a méz, sőt aminosavakat is találunk benne, melyek az élet működéséhez elengedhetetlenül szükségesek. A méz fontos összetevője a legkönnyebben bomló cukor, a gyümölcscukor és a szőlőcukor, ezért is édes és természetes ez az édesítő.

Oldalak

Lifestyle
A tócsni bármikor jó választás: noha egy roppant egyszerű ételről van szó, néhány finom mártogatóssal igazán remek gasztronómiai élményt tud nyújtani – az elkészítési folyamat során azonban nem árt...
Sztárok
Puskás Peti és a felesége, Puskás-Dallos Bogi érthetően nagyon megijedtek. Hirtelen nem is tudták, hogy mihez kezdjenek.
Lifestyle
Bár tavaszias marad az időjárásunk, de mégis lesz olyan jelenség, ami nagy kellemetlenséget fog okozni. Térképen mutatták meg, hol kell rá számítani Magyarországon!