Terhesség alatti testhőmérséklet: ezért nem jó, ha túlságosan megemelkedik

A mozgásintenzitás legfontosabb mérhető adatai között van nemcsak a pulzus, de a testhőmérséklet is. Nagyon szeretünk a pulzuson lovagolni, azonban ennél mégis fontosabb a hőmérsékletünk szabályozása és nem csupán edzés alatt!

Bartha-Darabos Ivett - blogger

Személyi tréner, sportember, nő és kismama vagyok, aki utazásra hív a fitt várandósságon innen és túlra. Kérdéseitekkel megkereshettek e-mailben vagy Facebook-on is, szívesen állok rendelkezésetekre, illetve kételyekkel és ötletekkel is fordulhattok hozzám.

Az alapok

Babánknak nem csak a pulzusa jelentősen magasabb egy felnőtt emberénél, de minden folyamata sokkal gyorsabban zajlik (anyagcsere, biológiai és kémiai folyamatok sokasága). Ezt többek között a hihetetlen ütemű fejlődés indokolja, amit magzati korban és egészen gyermekkorig produkál. Ezzel egyedülálló az élővilágban. A felgyorsult folyamatokhoz pedig megemelkedett testhőmérséklet is társul. A csecsemő fejlettsége elején jár a születéskor is, ezért is kell őt különösen óvni a környezeti hatásoktól, hiszen szervezete még nem képes tolerálni a szélsőséges változásokat, még nem alakultak ki a válaszreakciók.

Ez igaz a testhőmérsékletre is. Míg legtöbben a megfázástól féltik a gyermeket, megfelejtkeznek a túlhevülésről, ami nyáron sokkal valószínűbb. Az ő szervezete nem tudja leadni a hőt, nem tud izzadni, így fokozott körültekintéssel kell eljárnunk, amíg nem normalizálódnak az értékei egy átlag felnőttkori tendenciára.

Ez a várandósság alatt is fokozottan igaz

Tehát a testhőmérsékleted az egyik legfontosabb tényező magzatod szemszögéből és az edzések tekintetében is mérvadó. Ezért is kerülendő a túlterhelés, a tartós vagy nagyon erős izomláz, mivel az izomszakadások miniatűr gyulladásokat hoznak létre a szervezetben (ez szükséges egyébként a fehérjeszintézishez is), amelyre egy teljesen normális válaszreakció, hogy megemelkedik a hőmérsékletünk. Felelőtlenebb edzők imádják hallani, látni, ahogy edzettjeik pokoli kínok között küzdenek az izomlázzal, de ez várandósságon kívül sem cél, hiszen a gyulladás pozitív folyamatai csak egy adott fokig konstruktívak, egy bizonyos szinten felül már romboló hatással vannak.

Babád nem képes alkalmazkodni egy lázas állapothoz, így a tartós testhőmérséklet emelkedés határozottan kerülendő!

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: dailymail.co.uk

Oldalak

Lifestyle
Gordon Ramsay anno tanította tésztát főzni az embereket, de lehet, hogy rosszul. Állítólag az olaszok sem használják a Michelin-csillagos séf módszerét.
Sztárok
Donald Trump öt gyermeke közül Barron a legfiatalabb, és talán a legszerencsésebb is, hiszen elképesztő helyes férfivá érett az évek alatt.
Sztárok
Sokan gondolták azt, hogy Tóth Andi a Megasztár zsűrijében fog feltűnni, de az RTL ugyanúgy átcsábította magukhoz, mint Majkát. Viszont nincs kizárva, hogy lesznek konfliktusai az egyik...