Egészség

Szakorvosi tanácsok: ezt az 5 hibát kerüld el, ha sportolni kezdesz

A mozgás és a sport az egészséges élet alapja. Ennek ellenére sokszor nem könnyű belevágni, és olyan is előfordul, hogy a nehéz kezdetek miatt valaki feladja. Számtalan akadályba ütközhet az, aki nem megfelelően kezd bele az aktív mozgásba. Tapasztalataim alapján öt olyan tanáccsal készültem, amelyek örök érvényűek a sportolásban.

Dr. Moravcsik Bence Balázs - ortopéd, traumatológus szakorvos, gerincgyógyász

Már gimnazistakánt elköteleztem magam a gyógyítás mellett. Hiszem, hogy a páciens bizalmának elnyerése a legfontosabb, hiszen az együttműködése nélkül a gyógyulás is tovább tart. Nagy hangsúlyt fektetek a kölcsönös párbeszédre, a közérthető kommunikációra. Az emberi testben minden mindennel összefügg, ezért a mozgásszervi panaszok felderítése mellett a pszichét sem hagyom figyelmen kívül. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

5 szabály sportoláshoz

1. szabály: a MEGFELELŐ sport kiválasztása. Fiatalként a választás viszonylag egyszerű: olyan mozgásformát választunk, amelyet örömmel végzünk, szívesen szánunk időt és jó érzéssel tölt el. Azonban manapság az emberek nagy része küzd valamilyen mozgásszervi akadállyal, pl. instabil boka, fájó derék, recsegő térd, stb. Ilyenkor ezek a problémák válnak meghatározóvá a sportválasztásban. Például derékfájdalom esetén kerüljük a kosárlabdázást, és menjünk inkább úszni.

2. szabály: a FOKOZATOSSÁG! Sokan esnek bele abba a hibába, hogy engednek az első lendületnek, és már a kezdéskor túlhajtják a szervezetüket. Ezzel gyakorlatilag garantált a gyötrő izomláz, sőt komolyabb izomsérülést is kockáztatnak. A fájdalom pedig szinte mindig elveszi a sportolási kedvet. Ezért is fontos, hogy kisebb léptékkel haladjunk, például futás esetén kezdjünk rövidebb távval, majd lassan, hétről-hétre növeljük a teljesítményt.

De hogyan kezdj hozzá? - Lapozz!

Fotó: pinterest

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
Jennifer Lopez egy igazi divatikon, és a tökéletesen összeválogatott szettjeiben mindig ragyog.
Egészség
Bár mindannyian tudjuk, hogy a gyümölcsök nagyon egészségesek, valójában több tévhit kering a fogyasztásukkal kapcsolatban, mint gondolnád.
Lifestyle
Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a rántott camembert az az étel, amit kivétel nélkül mindenki szívesen fogyaszt – elkészíteni azonban már jóval kevesebben szeretik, hiszen igencsak macerás folyamat...