Egészség

Hogyan éljünk szexuális életet derékfájdalom esetén?

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma, amellyel orvoshoz fordulunk. Az emberek 80%-a szenved élete során legalább egyszer tőle. A kín megkeserítheti életünket, megakadályozhatja hivatásunk gyakorlását, hobbink űzését, a házimunka végzését, a családunkkal, barátainkkal történő foglalatosságokat és gátat vethet az örömteli nemi élet folytatásának is.

Végh Nikola - gyógytornász, fizioterapeuta

A mozgás, a tánc és a sport gyermekkorom óta központi szerepet játszanak az életemben. Aktív, vidám, pörgős életvitel jellemző rám, amelyet a hivatásomnak köszönhetően az egészség, mint fő érték szempontjából is átlátok és gyakorlom is. A Heim Pál Gyermekkórház ortopédiai osztályán és a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben dolgozom, főként tartásjavítással, gerinc- és lábdeformitásokkal, derék-, csípő-, és térdfájdalommal küzdő gyermekekkel, felnőttekkel és sportolókkal foglalkozom. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

A fájdalom eredete, lokalizációja és intenzitása rendkívül sokféle lehet. A kellemetlen diszkomfort érzettől, a tompa, nyomó jellegű fájdalmon át egészen az elviselhetetlen, égő, késszúrás szerű, hasító, akár alsó végtagba sugárzó fájdalomig terjedhet a derékpanaszok megjelenésének színes skálája. Lehet egyszeri, visszatérő vagy állandó jellegű.

Szabad-e egyáltalán nemi életet élni derékfájdalom esetén?

A szexualitás, az intim együttlétek az ember alapszükségletei közé tartoznak. A szex örömforrás és örömszerzési lehetőség, ápolja a párkapcsolatot, jótékonyan hat a pszichére, erősíti az immunrendszert és olykor felér egy kimerítő edzéssel. Nem utolsó sorban pedig nemzési eszköz, amely életünk része kell, hogy legyen. Így, ha hiba csúszik a rendszerbe, arról beszélni kell, kérdezni kell!

Vannak tabu témák, mint például a szexualitással kapcsolatos kérdések, melyeket orvosunk előtt is szégyellünk feltenni. Az ember azt sem tudja igazán, hogy ortopéd-, reumatológus- vagy nemi kérdésekkel foglalkozó orvoshoz forduljon ezen kényes kérdésekkel: „Szabad-e egyáltalán nemi életet élni derékfájdalom esetén?” „Ha igen, hogyan?”

Akadály vagy segítség a fájdalom? Lapozz!

Fotó: pixabay.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Ha ezt az akadályt is sikerrel veszed, jogosan lehetsz majd büszke magadra!
Egészség
Több komoly betegség kialakulásához is vezethet a használt sütőolaj újrafelhasználása, legalábbis ez derült ki egy friss tanulmányból.
Sztárok
Február elején derült ki, hogy rákkal kezelik a 75 éves brit uralkodót. Egyes bennfentes szerint Károly király betegsége sokkal súlyosabb, mint azt a közvélemény eddig gondolta.