Recept

Tej- és gluténmentes mézeskalács mandulaliszttel - Csökkentett kalóriatartalom, még gazdagabb ízvilág

Karácsonyra készülve, amikor a menü összeállításán gondolkodom, mindig vágyat érzek az újításra. Ne kerüljön megint az ünnepi asztalra halászlé, vagy töltött káposzta, mert már olyan megszokott... Ám mindig rájövök, hogy vannak olyan ételek, amiknek ha a receptjét egy kicsit újragondolom, akkor egyszerűen úgy finomak, ahogy vannak. Ilyen, az idén megsütött mézeskalácsom is. Bármilyen liszttel elkészíthető, ám a mandula liszt kellemesen édeskés és jellegzetes ízvilága, még ünnepibb hangulatot kölcsönöz ennek az íncsikandó és így már nagyon egészséges süteménynek.

Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Tej- és gluténmentes mézeskalács - Kevesebb kalória, még több élvezet

Hozzávalók

Tésztához

  • 150 g mandula liszt
  • 130g zabkorpa
  • 2 csipet só
  • 1 vanília rúd, kikapart belseje
  • 7 ek. méz
  • 1 db tojás
  • 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
  • 65 g kókuszolaj

Díszítéshez - cukormáz

  • tojásfehérje
  • porcukor ( tojásfehérjénként 15-20 dkg porcukor)
  • színező anyagok - természetes színező anyagok: kakaó, céklapor, répapor; mesterséges színező anyagok: ételfesték

Elkészítés

Lépésről-lépésre

1.Keverjük össze az átszitált mandula lisztet, a zabkorpával, sóval és a mézeskalács fűszerkeverékkel egy nagyobb tálban.

2.Egy kisebb tálkába tegyük a tojást és keverjük össze a fehérjét a sárgájával. Öntsük hozzá a kókuszzsírt, a mézet és a vanília rúd kikapart belsejét. Az így kapott keveréket, öntsük bele a száraz hozzávalókat tartalmazó tálba. Alaposan dolgozzuk egybe a tésztát. Kézzel is gyúrhatjuk a ragadós masszát. Attól függően, ha a tésztát úgy érezzük, hogy nem áll egybe kellőképpen, adjunk hozzá még 1 evőkanál mézet.

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

3.Helyezzük a tésztát 2 sütőpapír közé és nyújtsuk ki, addig amíg 3-5mm vastag téglalap alapot kapunk belőle. Az így kapott mézeskalács tésztát a hűtőben, 1,5 órára, letakarva ( folpack-kal), pihentetjük.

4. Ha lehűlt, a tetejét megszitáljuk mandula liszttel és sütemény kiszúró formákkal, alakzatokat vágunk ki belőle. Gyorsan dolgozunk, mert ha méz elkezd olvadni, akkor nagyon ragadós a tészta.

5. Az így kapott sütiket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 10-12 percig sütjük 175 fokon, addig, míg látjuk, hogy a szélük elkezdett barnulni. Mielőtt díszítenénk a tetejét, várjuk meg, míg teljesen lehűl a sütemény.

Cukormáz készítés:

Egy tojásfehérjét habbá verünk és hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Annyit teszünk hozzá, hogy sűrű anyagot kapjunk. Miután habverővel felvertük, az állagának sűrű-tejfölszerűnek kell lennie. Használhatunk a díszítéshez cukormáz adagolót, vagy egy neilon egyik sarkát levágva dekorálhatjuk a mézeskalácsot.

Tipp:

A nyers tésztát sütés előtt minimum 1,5 óráig- maximum 12 óráig a hűtőben tároljuk, hogy a nyújtásnál ne ragadjon , illetve sütés után puhább legyen a tésztája.

Szeretnél még több karácsonyi finomságot? Akkor lapozz tovább!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Recept
Sztárok
Solti Ádám számára most minden a színház, és a család körül forog. A Madách Színház színésze ritkán enged ilyen mélyen bepillantani a kulisszák mögé – most azonban őszintén mesélt szerepekről,...
Lifestyle
Megint egy új kifejezés a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, amit meg kell jegyezni. Ez tényleg világszintű mérföldkőnek számíthat.
Sztárok
Azt is megkérdezték Zacher Gábortól, hogy ha választani kell, akkor a bejgli, vagy a zserbó a nyerő nála.
Christmas
Azt hihetnéd, hogy olyan karácsonyi díszítést használsz, amilyet csak akarsz, de a HungaroControl és a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság figyelmeztetést adott ki.
Lifestyle
A téli hónapokban kevés dolog esik olyan jól, mint egy forró, gőzölgő krémleves, amely egyszerre melenget, táplál és kényeztet. Most eláruljuk, mi az istenien finom és selymes levesek titkos...
Lifestyle
A 17. században már Európában is elterjedt, sőt hétköznapi szokásnak számított, hogy a férfiak magas sarkú cipőt hordtak, de vajon honnan ered ez a trend, és milyen praktikus célokat szolgált a...